0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 25.

Precíziós tejtermelő laboratórium és embriólabor

Tudományos diákköri konferencia, bemutató óra középiskolásoknak az embriólaboratóriumban és a precíziós tejtermelő laboratórium ünnepélyes átadása – sűrű napot tartottak a MATE Kaposvári Kampuszon.
fotó: mmg/Csatlós Norbert

Egyedül a művészeti fakultás diákjai nem vesznek részt a tudományos diákköri konferencián, ők más formában méretik meg magukat. Ezt hangsúlyozta a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem rektora Kaposváron, ahol több rendezvényen is az egyetem és a gazdasági szereplők kutatási együttműködése került a fókuszba.

Tudományos Diákköri Konferencia

Több, mint 160 tudományos diákköri dolgozatot mutattak be az egyetem öt kampuszáról érkezett hallgatók.

Gyuricza Csaba elmondta:

Szerencsére vannak érdeklődők, vannak olyan fiatalok, akik többet vállalnak, minőségibb munkát szeretnének végezni és szeretnék beleásni magukat egy-egy tudományterületbe. Ez nagyon fontos, mert az utánpótlás szinte minden esetben a TDK-sok közül kerül ki. A mai professzoraink is TDK-sként kezdték, én magam is TDK-s voltam.
Prof. dr, Gyuricza Csaba, rektor, Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem
fotó: Bokor Ádám

A rektor azt hangsúlyozta, hogy a következő 30-50 év élelmiszergazdasági tudományos utánpótlását ez a konferencia alapozza meg, a dolgozatok pedig az agrárgazdaság legfontosabb kihívásaira keresik a megoldásokat. Sok hallgatói kutatás foglalkozik a klímaváltozással és az agrárium digitalizációjával.

Annyi feladat, annyi kihívás előtt áll ma az agrárium, hogy bőségesen tudnak a kutatók és a leendő kutatók is olyan témák között válogatni, amelyeknek gyakorlati hasznuk van, amelyek konkrét gazdasági eredménye várható. Nagyon fontosnak tartom, hogy olyan témákat ajánlunk, olyan területekkel foglalkozunk, amelyeknek látható a gyakorlati hozadéka – emelte ki a MATE rektora

Nyílt tanóra az embriólaborban

Gyakorlati célokat szolgál az embriólabor is, amelyben még középiskolásoknak is tartanak órákat.

Számunkra az a cél, hogy megszólítsuk a legtehetségesebb középiskolásokat is, hogy már az egyetemre be tudjanak kerülni, és az agráriummal foglalkozzanak. Akkor tud fejlődni ez az ágazat, hogyha kiváló mérnököket tudunk képezni – mondta Gyuricza Csaba.

Ahhoz, hogy kiváló mérnököket képezzünk, nem csak jó professzorokra, nem csak színvonalas egyetemre van szükség, hanem olyan tehetséges fiatalokra is, akik már középiskolás korukban elköteleződnek a mezőgazdaság, az élelmiszergazdaság mellett.
Robottechnológiával felszerelt istálló, vagyis tejtermelő kísérleti laboratórim
fotó: Bokor Ádám
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: