0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Fagyvédelem magyar géppel

Nagy gond a gyümölcstermesztésben a tavaszi fagyok elleni védekezés, amire sokféle módszert próbálnak használni a gazdálkodók. Költségek és kényelem szempontjából is a legkedvezőbb a fagyvédelmi szélgép, amiből magyar fejlesztésű is kapható.

Weppert Sándor soltvadkerti gyümölcstermesztő a saját körteültetvényét kell hogy megvédje, ezért komolyan beleásta magát a fagyvédelem témakörébe. Fűrészporos kályhákkal, öntözéssel és néhány évvel ezelőtt saját fejlesztésű szélgéppel kezdett védekezni. A sikeren felbuzdulva mérnökök segítségével finomította a berendezést és ma már többféle korszerű magyar szélgép áll a termesztők rendelkezésére.

Mobil szélgépek sora a soltvadkerti telephelyen Fotó: Horváth Csilla

Mint gyümölcstermesztő, arra törekedett, hogy a hazai körülményekhez legjobban alkalmazkodó, energiatakarékos gépet hozzon létre. Nem a világpiacon lévő nagy szélgépekkel akart versenyezni, hanem a kisebb magyar birtokokra méretezte a berendezéseket.

Végül sikerült is meghaladni a versenytársakat néhány fontos paraméterben: a WepiFrost szélgépekhez fejlesztett szénszálas légcsavar a legkönnyebb a piacon, és ők készítik a legmagasabb mobil berendezést. Annak köszönhetően pedig, hogy a villanymotort a torony tetején helyezték el, a leggazdaságosabban üzemeltethetők a szélgépeik villanyáramról vagy aggregátorról.

A továbbiakban szeretnék elérni, hogy halkabban dolgozzanak a szélgépek. Egyelőre 10-15%-os zajcsökkentésre van kilátás.

Mobil szélgéppel 2-5 hektár védhető meg, és nagy előnye, hogy több kultúrában is használható. A gyorsan felállítható szélgépet egyszerűen átvihetjük a következő veszélyeztetett ültetvénybe. Fix szélgéppel maximum 7 hektáros terület védhető meg. A vasbeton alapra épített berendezésből hidraulikával ledönthető változat is létezik, aminek könnyebb a karbantartása.

A szélgépfejlesztéssel pályáztak az MTA 14. Dél-alföldi Innovációs pályázatán és oklevél elismerésben részesültek, amit a Magyar Tudomány Ünnepe szegedi megnyitóján vett át Weppert Sándor.

 

Weppert Míra, Sándor, Ábel, Bányai Gábor és Weppert Boldizsár a telephely-átadáson Fotó: Horváth Csilla

Nagyon gyorsan jutottak el idáig, teljesen saját erőből, mondta kérdésünkre a vállalkozó. Eddig a bevételt folyamatosan visszaforgatták a fejlesztésbe és gyártásba, és a szerencse is segítette őket. A WepiFrost Kft. teljesen családi vállalkozás, részt vesznek benne Weppert Sándor nagyobb gyermekei, Míra és Boldizsár. A novemberi telephelyátadáson telephelyátadáson pedig a legkisebb fiú, Ábel vágta át elsőként a szalagot.

Az eseményen Faragó Endre kecskeméti szakember is bemutatta saját fejlesztésű mobil fagyvédelmi gépét.

Ez nagyon leegyszerűsítve egy traktorvontatású, függőleges porszívó: 25 méter magasból szívja le és földközelben teríti el a melegebb levegőt. Óránként 3,5 hektáron, 3 méter magasságig képes megvalósítani ezt a légcserét.

 

A F-Airgo mobil légkeverő berendezés már függesztett változatban is elérhető Fotó: Horváth Csilla

Sorozatgyártására a Busa Bt. vállalkozott, és a gépet idén sikerrel mutatták be Hannoverben az Agritechnica kiállításon. Elkészült a függesztett változata is, amivel már szőlőben vagy bakhátas szamóca-, paprikaültetvényben is lehet mozogni. A F-Airgo nevű, óránként 100 ezer köbméter levegőt megmozgató gépet legalább 80 lóerős traktor tudja működtetni. Egy ilyen mobil fagyvédőgép esetében a traktor által termelt hőt is hasznosítjuk, de fagyvédelmi kályhákkal is lehet kombinálni, tette hozzá Faragó Endre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: