0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 25.

Sok csapadék átmeneti enyhüléssel

Kedden ismét csapadékosabbra fordult időjárásunk, az Alföld déli és keleti tájain egyre nő a belvízzel elöntött területek nagysága, ami nem tesz jót az őszi vetéseknek. A hét végéig pedig újabb jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás.

Az elmúlt héten téliesre fordult időjárásunk, hosszú idő óta először alakult az átlaghőmérséklet alacsonyabban az ilyenkor szokásosnál. Már múlt csütörtökre virradó éjszaka országszerte fagyott, és -1 és -4 fok közötti minimumok voltak jellemzőek, vasárnap és hétfőn reggelre pedig többfelé -5 fok alá hűlt a levegő. Pénteken egy melegfront hatására többnyire 10 fok közelébe melegedett még a levegő, de a hétvége óta nagy területen a maximumok is csak 5 fok körül vagy az alatt alakulnak.

Hétfő estétől egy mediterrán ciklon hatására jelentősebb csapadék érkezett, és kedd estig a déli és a keleti országrészben 10-20 mm hullott, nagyrészt eső, de északon, északkeleten havas eső és hó formájában, az Északi középhegységben többfelé 10 cm-t meghaladó hóréteg is kialakult. Szerdán átmenetileg szárazabbra fordult az idő, de csütörtökön ismét sokfelé esik. A november a mai csapadék nélkül is országszerte csapadékosabban alakult a sokéves átlagnál, az elmúlt harminc napban a déli és az északkeleti országrészben sokfelé 50-80 mm-rel, míg máshol 10-40 mm-rel esett több az ilyenkor szokásosnál.

A talaj felső fél méteres rétege sokfelé telített, az Alföldön egyre nagyobb területeken jelentkezik belvíz. Az őszi talajmunkákhoz is sokfelé túlságosan sáros a talaj.

A repce jól fejlett, hamar elérte a 6-8 leveles állapotot, az árpára már jellemzőek a bokros állományok, a búza pedig többfelé 3-5 leveles állapotban van.

A hét végéig még további számottevő mennyiségű csapadékra van kilátás. Ugyanakkor ma megenyhül az idő, a havazást ónos eső, havas eső, majd eső váltja, és pénteken is eső várható. Szombat reggeltől északnyugatról délkelet felé ismét egy csapadékzóna vonul át hazánk fölött, ebből eleinte még havas eső, hó is lehet, majd napközben eső várható, ami este a keleti országrészben havas esőbe, hóesésbe vált.

Szombat estig összességében 15-30 mm közötti mennyiség valószínű, de az ország középső nyugat-keleti sávjában 40-50 mm is eshet, így a belvízfoltok további növekedésére van kilátás. Vasárnaptól csökken a csapadékhajlam, akkor már csak elszórt hózáporok lehetnek, a jövő hét első felében pedig többnyire száraz idő várható.

A ma átvonuló melegfront mögött megenyhül az idő, pénteken és szombaton csak kevés helyen lehet gyenge fagy éjszakánként, napközben pedig a déli, délkeleti országrészben 10 fok fölé melegedhet a levegő, miközben északon csak 1-3 fok lesz. Vasárnaptól ismét lehűlésre lehet számítani, országszerte fagypont alá hűl a levegő, a jövő hét első napjaiban többfelé -5 foknál is hidegebbek lesznek a hajnalok, és többfelé napközben is fagyni fog. A hét közepétől is csak kis mértékben nő a nappali felmelegedés mértéke.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu