0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 25.

Szilíciummal jobban nőttek az olajfák

Egy spanyol kísérletben szilíciummal permetezték be az olajfák leveleit, melyek ennek hatására erélyesebb növekedést mutattak, mint a kontroll csoport.
Illusztráció

Az növényvédő szerek folyamatos kivonása mellett egyre fontosabb, hogy a termelők alternatív módszerek segítségével javítsák a termés mennyiségét és a növények általános kondícióját.

A Córdobai Egyetem csapata által végzett kísérletben a szilícium hatását vizsgálták az olajfák növekedésére. Ez az anyag a talajban természetes módon is jelen lehet, és segíti a kálium felszívódását a növényekbe

– írja a Phys.org.

A kísérlet során hidropóniás rendszerben neveltek olajfa magoncokat. Ügyeltek rá, hogy csak műanyag eszközöket használjanak, mivel az üvegből is szilíciumhoz juthattak volna a növények. A magoncokat több csoportba osztva kezelték: különböző szilícium-koncentrációjú oldatokkal permetezték a leveleiket hetente, illetve a kontroll csoportot egyáltalán nem kezelték.

Azt találták, hogy

a literenkénti 10 és 20 milligrammnyi szilícium oldat segítette legjobban az olajfák fejlődését: több hajtást hozták, illetve a leveleiken több gázcsere nyílás volt.

A kontroll csoport esetében nem mutattak ki negatív hatást, így elmondható, hogy a szilícium nem létszükséglet a növények számára, viszont biostimulánsként javítja a növekedési erélyt.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: