0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 1.

Vetőmag technológiák a jövő számára

65 startup és innovátor vett részt az RWA Seed Innovation Days rendezvényén.

RWA (Raiffeisen Ware Austria) nemcsak a vetőmag szektorban szeretne piacvezető lenni Ausztriában, hanem az innováció élvonalába is szeretne kerülni. Ennek fontos eszköze: a Seed Innovation Days, amelyre először került sor Korneuburg-ban.

„Vetőmagok nélkül nincs mezőgazdaság, mert a vetőmag a mezőgazdasági termelés és alapvető élelmiszerellátásunk alapja. – mondta beszédében Christoph Metzker, az RWA igazgatósági tagja a rendezvényen.

A kihívás során megoldásokat kerestek a nemesítés, portfóliókezelés, szántóföldi termesztés és vetőmag-szaporítás, üzemi termelés és vetőmag-feldolgozás, értékesítés és logisztika, valamint minőségirányítás és laboratóriumi területeken. A kihívásban 24 országból összesen 65 startup és innovátor vett részt, és tizenkét döntős érkezett Korneuburgba, hogy bemutassa ötleteit és projektjeit. A pollensejtek mérésétől és a szántóföldi teljesítményt szolgáló high-tech érzékelőktől a vetőmagok tervezésére és feldolgozására szolgáló agrárinnovációs megoldásokig sokféle ötlettel és újítással álltak elő a jelentkezők. Magyarországról a Proofminder, az egyetlen valóban levélszintű, MI alapú mezőgazdasági platform került a döntőbe.

Végül a PhenoLytics GmbH-t választották a győztesnek, amely meggyőzte a zsűrit szabadalmaztatott 3D fenotipizálási megoldásával, amelyet kifejezetten a vetőmagipar számára fejlesztettek ki. A fenotipizálás ezen teljesen automatizált formájának köszönhetően a magvak és palánták belső és külső szervei a teljes csírázási folyamat során mérhetők. Az innovatív megközelítés mellett a zsűri a „kiforrott, piacképes technológiát, amely a magvak elemzésében döntő jelentőségű” és a világméretű skálázhatóság lehetőségét is meghatározónak tartotta döntésében.

A PhenoLytics GmbH-t választották a Seed Innovation Challenge győztesének. A képen: Florian Mayer (az RWA vetőmag részlegének vezetője), Georg Sladek (Agro Innovation Lab), Antje és Johannes Wolff (PhenoLytics GmbH) és az RWA igazgatósági tagja. Fotó: RWA/Balber

A nyertes projekt a Seed Innovation Challenge mögött meghúzódó ötletet is reprezentálja. Az éghajlatváltozás által jelentett kihívások óriásiak. A vetőmagiparnak innovatívnak kell maradnia. A kihívással egy nemzetközi platformot hozott létre az RWA a vetőmagtermesztés fenntartható megoldásaihoz.

„Arról van szó, hogy hosszú távon biztosítsuk a magas minőséget és a termést, és terjesszük az ötleteket. A kihívás ugyanakkor jó áttekintést adott nekünk arról, hogy mi történik világszerte a vetőmagok és az innovációk terén. – hangsúlyozza Florian Mayer, az RWA vetőmag részlegének vezetője.

RWA Seed Innovation Days célja továbbá, hogy az induló vállalkozásokat, startup-okat összehozzák a nemzeti és helyi szereplőkkel.

Garlich van Essen, az Euroseeds főtitkára, aki a Seed Innovation Days vitaindító beszédet tartotta , szintén kiemelte az olyan kezdeményezések fontosságát, mint a Seed Innovation Challenge. Ez azt mutatja, hogy „milyen könnyen integrálhatók az innovatív módszerek a meglévő mezőgazdasági rendszerekbe, és milyen gyorsan hoznak hasznot”. A 10 000 eurós pénzdíj mellett a nyertes projekt exkluzív szakmai együttműködési lehetőséget is kap az RWA-val. Az ilyen együttműködések az RWA Agro Innovation Lab egyik fontos sarokkövei.

„Világszerte keressük az innovációkat és az új megoldásokat, és több mint 1300 startup vállalkozásból álló hálózatot működtetünk. Számunkra ez a valódi együttműködésről szól, és arra törekszünk, hogy az induló vállalkozásokat és megoldásaikat a piaci érettség felé hozzuk. – vázolja a stratégiát Georg Sladek, az Agro Innovation Lab munkatársa.

RWA Agro Innovation Lab aktív szereplője kíván lenni az agrár startup ökoszisztémának, annak érdekében, hogy a vetőmagok a jövőben is a mezőgazdasági termelés alapjául szolgálhassanak.

Forrás: RaiffeisenZeitung