0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Egyiptom válasza a vízhiányra

A vízhiány és a termőföldek csökkenése miatt egyes egyiptomi kistermelők talaj nélküli gazdálkodásra térnek át.

A hidroponia a hagyományos termesztéshez szükséges víz mindössze 10 százalékát használja fel, és az egyik legdrágább mezőgazdasági inputanyagból, műtrágyából is kevesebbre van szükség. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a magas induló költségek korlátozhatják a módszer széles körben való elterjedését az afrikai országban.

Az ENSZ várhatóan 2025-re vízhiányos kategóriába sorolja Egyiptomot, az éghajlatváltozás és az Etiópia által a közelmúltban a Nílus egyik fő mellékfolyóján, Egyiptom fő édesvízforrásán épített gát miatt. Kihívást jelent az is, hogy Egyiptom területének 95 százaléka sivatag, és kevesebb, mint 5 százalék a szántóterület, amely az urbanizáció miatt zsugorodik.

Az egyiptomi a Plug’n’Grow agritech startup talaj nélküli mezőgazdasági megoldások széles skáláját kínálja a termelőknek. A cég szerint, ha 10 ezer feddanon (0,042 km2) alkalmaznák a hidroponiát, kétmillió tonna zöldséget lehetne előállítani ezzel a módszerrel, ami Egyiptom mezőgazdasági exportjának közel felét tenné ki, és közel 1,2 milliárd dollárt (429 milliárd Ft) termelne. A Plug’n’Grow agritech szerint egy ilyen talaj nélkül gazdálkodó farm induló tőkéje közel 3,5 millió EGP (több mint 390 millió Ft).

Forrás: EuroNews