0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Európa-szerte fertőz a madárinfluenza

Franciaországban a vakcinázási program ellenére megjelent a betegség – a mezőgazdasági minisztérium elhanyagolhatóról közepesre emelte a betegség kockázati szintjét.
Libatelep (illusztráció)
(Fotó: mmg archív)

Az elmúlt héten Franciaországban, Horvátországban és Németország két régiójában jelentették a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) első őszi/téli kitörését kereskedelmi baromfiállományokban.

A járványkitörés ellenére Franciaország előrehaladásról számolt be a baromfi vakcinázási programjában, hat másik európai nemzet viszont további eseteket erősített meg házi madarakban.

Ennek köszönhetően, valamint a vadon élő és házi madarakban Európa-szerte előforduló megbetegedések számának növekedése miatt, a francia mezőgazdasági minisztérium november végén „elhanyagolhatóról” „mérsékeltre” emelte a betegség kockázati szintjét.

Az Állat-egészségügyi Világszervezethez (WOAH) küldött hivatalos értesítés szerint az érintett helység egy pulykafarm Bretagne északnyugati régiójában. A farmon lévő 3850 madár majdnem mindegyikén a betegség jelei mutatkoztak, és 11 el is pusztult. Az állomány többi részét leölték. Laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a H5 családba tartozó madárinfluenza-vírus jelenlétét.

A francia minisztérium ezt a járványt a vadon élő madarakkal hozza összefüggésbe, mivel néhány héttel korábban egy fertőzött sirályt találtak a farm közelében, illetve a közelmúltban a vadon élő madarakban további eseteket tapasztaltak.

Kacsák (illusztráció)
(Fotó:mmg archív)

A franciaországi kockázatértékelési szint emelése megköveteli, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a baromfiállományokban a járványvédelmi intézkedésekre.

Ezek közé tartozik a baromfi kötelező zártan tartása a vadon élő fajokkal fokozottan érintkező területeken.

Ugyancsak zártan kell tartani a házi kacsákat ott, ahol sok a baromfitelep. Ezen túlmenően a kacsát- és libát szállító járművekre is kiterjed a korlátozás hatálya, és bizonyos korlátozások vonatkoznak mind a vadászatra, mind a baromfival és más madarakkal kapcsolatos gyűjtésekre.

Mint ismert, október elején kezdődött Franciaországban a kiválasztott baromfiállomány kötelező HPAI elleni vakcinázása.

A kampány első hónapjában a minisztérium jelentése szerint több mint 4,8 millió kacsa kapta meg első oltóadagját. A programot az ország 10 régiójában vezették be – főként a nyugati Pays de la Loire (több mint 2 millió madár beoltott) és Nouvelle Aquitaine (körülbelül 1,5 millió) régióban.

Pulyka (illusztráció)
(Fotó: mmg archív)

Terjed a madárinfluenza Németországban is

Két észak-német állam is értesítette a WOAH-t arról, hogy az elmúlt napokban visszatért a HPAI a kereskedelmi madárállományokba is.

Hét hónapos szünet után Alsó-Szászországban ismét kimutatták a H5N1 vírustörzset baromfiban. A vírus jelenlétét azután erősítették meg, hogy november végén a 23 615 pulyka közül több mint 400 elpusztult egy ottani farmon.

Körülbelül ugyanebben az időben egy schleswig-holsteini telephelyen lévő egy 3900 tojótyúkot telepen 40 madár elpusztult. Ezt követően néhány madárnál ugyanarra a vírusszerotípusra lett pozitív a teszt.
Tojótyúkok (illusztráció)
(Fotó: mmg/Medgyesi Milán)

Az európai baromfifarmokon kitört járványok száma megközelíti a 450-et

Idén eddig 23 országban 443 HPAI-járványt erősítettek meg a kereskedelmi baromfiban az Európai Bizottság által üzemeltetett Animal Disease Information System november 26-i frissítése szerint. A testület figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet az Európai Unió (EU) tagállamaiban és a szomszédos országokban. Az összesítés két törökországi (Tűrkiye) és egy francia tengerentúli területen, Réunionban történt kitörést is tartalmaz, bár ezek a területek a kontinensen kívül esnek.

Összehasonlításképpen: 2022-ben 24 nemzet összesen 2321 járványkitörést regisztrált a kereskedelmi baromfiállományokban ezen a rendszeren keresztül.

Az EB előző, november 17-i frissítése óta Horvátország 2023-ban regisztrálta az első járványkitörést. További járványkitöréseket Magyarországon (24), Németországban (2) és Dániában (1) erősítettek meg.

Idén továbbra is Franciaországban van a legtöbb eset, bár a 152-es szám július közepe óta változatlan. 113-mal jelenleg Magyarország rendelkezik a következő legmagasabb összesítéssel, amelyet Lengyelország követ (62).

Horvátországon, Franciaországon és Németországon kívül öt másik európai állam állat-egészségügyi hivatala is regisztrált új HPAI-járványt kereskedelmi baromfiállományában a WOAH-nál.

A legtöbb új járvány Magyarországon történt az elmúlt héten, és további nyolc gazdaság érintett négy különböző régióban.

Bulgáriában további négy, Olaszországban három, Dániában és Hollandiában pedig egy-egy járvány van.

Az EB információs rendszere ugyan már nem figyeli a járványügyi helyzetet az Egyesült Királyságban, de a brit kormány mezőgazdasági osztálya, a Defra megerősített három járványkitörést a baromfiban – egy-egy Orkney-ben, Northumberlandben és Devonban.

Kaliforniai copfos fürjek (illusztráció)
(Fotó: mmg archív)
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/wattagnet.com

Magazin ajánló: