0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Őshonos növénytársulásokkal az özönfajok inváziója ellen

A tudomány az ökológiai restaurációt a leromlott, elpusztult ökoszisztémák helyreállításának folyamataként írja le. Ezzel a módszerrel hatékonyan lehet ellensúlyozni a talaj degradációjának és a biológiai sokféleség csökkenésének negatív hatásait.
Az alapvetően domináns, gyors fejlődésre képes őshonos növényfajok hamarabb képesek kiaknázni a környezetükben előforduló erőforrásokat, ezzel korlátozva az inváziós fajok megtelepedési lehetőségeit.

Az Ökológiai Kutatóközpont és az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Invázióbiológiai Divíziójának kutatócsoportja tudományos folyóiratban publikálta azt a tanulmányt, amely közel ötven, a témába vágó kutatást elemzett.

A vizsgálatok arra engedtek következtetni, hogy az őshonos fajok ellenállnak az özönfajok inváziójának, és az ökológiai restauráció több mint 50 százalékkal csökkentheti az inváziós idegenhonos fajok térnyerését.

A kutatásból kiderült, hogy az őshonos növényfajok invázióval szembeni ellenálló képessége több okból adódik. Egyik oka például a növénytársulások faji, illetve funkcionális sokféleségéből ered. Az alapvetően domináns, gyors fejlődésre képes őshonos növényfajok hamarabb képesek kiaknázni a környezetükben előforduló erőforrásokat, ezzel korlátozva az inváziós fajok megtelepedési lehetőségeit.

A vizsgálatokban elvégzett kísérletek rávilágítottak arra, hogy már egyhetes vetési előny is kedvez az őshonos növénytársulásoknak, ez az elsőbbségi hatás pedig az idő teltével tovább erősödik. Az előnyt leginkább a korán megjelenő, gyors növekedésű őshonos fajok és a nagy termőképességű közösségek korai betelepítésével lehet fokozni.

Természetesen az inváziós fajok teljes mértékű kiszorítása még az invázióval szembeni ellenálló képesség növelésére irányuló legjobb módszerek kombinálásával sem lehetséges, de

biomasszájuk és magtermésmennyiségük korlátozódik, ezzel az inváziós fajok terjedési kockázata számottevően csökkenhet.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: