0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Természeti örökségünk megőrzése feladat és felelősség

Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program központi zárórendezvényén kifejtette, hazánkban 850 ezer hektár országos jelentőségű védett természeti terület található.
Illusztráció (Forrás: pixabay)

Európában egyedülálló módon az ország területének több mint 21 %-a, azaz 2 millió hektár Natura 2000 terület, több mint 9 %-a, mintegy 850 ezer hektár pedig országos jelentőségű védett természeti terület– jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) központi zárórendezvényén, Kecskeméten.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az államtitkár beszédében kifejtette, hogy

hazánk az egész ország területét lefedő erős állami intézményrendszerrel, 10 nemzeti park igazgatósággal gondoskodik a Pannon Biogeográfiai Régió természeti értékeinek megőrzéséről.

Rácz András kiemelte, ez a hálózat a KEHOP jelenleg záruló ciklusában 101 projektet ölelt fel, több mint 38 milliárd forint keretösszeggel, 107,5 %-os forrásfelhasználással. Ezen projektek megvalósításának 80 %-a közvetlen természet helyreállításra, 20 %-a pedig az egyre fokozódó társadalmi érdeklődés kiszolgálására, azaz a bemutatásra, valamint a természetvédelmi őrszolgálat működésének támogatására irányult.

A közvetlen állapotjavító beruházások a kitűzött cél majdnem dupláját, több mint 180 ezer hektár területet érintettek, a közösségi jelentőségű élőhelyek szintén majdnem dupláján, 7 élőhely esetében sikerült az állapotjavulás ökológiai és műszaki feltételeit megvalósítani – mondta az államtitkár.

Rácz András hozzátette, 42 természetvédelmi bemutatóhely, ezen belül 8 látogató központ, 20 tanösvény 46 km hosszúsággal épült meg természetvédelmi bemutatási céllal.

A természetvédelmi őrszolgálat támogatása keretében 90 új speciális terepi járművet szereztek be a nemzeti parkok, 7 új bázishely létesült és 9 megújult, valamint egy térinformatikai támogatású helikopteres légi megfigyelő rendszert is beüzemeltek.

Az országos szakpolitikai tervezés megalapozása érdekében pedig nagy felbontású országos ökoszisztéma térkép készült, amely az ökoszisztéma szolgáltatások állapotát mutatja be nyilvános adatbázis segítségével – zárta beszédét az államtitkár.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Forrás: AM közlemény

Magazin ajánló: