0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 25.

Az USA Mezőgazdasági Kutatószolgálata

Idén ünnepli az USA Mezőgazdasági Minisztériuma Agrárkutatási Szolgálata (ARS) fennállásának 70. évfordulóját. Visszatekintés az alapítására és tudományos eredményeire.

Ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük az ARS jelentőségét, vissza kell mennünk 1862-re, jóval az ARS létrehozása előtti időbe. 1862-ben alakult ugyanis meg az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA), és megkezdődött az USA szövetségi mezőgazdasági kutatásának története.

Az USDA régi épülete
fotó: Flickr

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA)

1862. május 15-én, az amerikai polgárháború idején Abraham Lincoln elnök aláírta az USDA létrehozásáról szóló törvényjavaslatot – amit „Népi Minisztériumnak” nevezett. Ezt a törvényjavaslatot követte az úgynevezett Morrill Land Grant College Act, amely minden államnak 30 000 hektár földterületet biztosított „mezőgazdasági és gépészeti iskolák” építésére, amelyek aztán agrárfőiskolák létrehozásához vezettek.

Az USDA az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalának Mezőgazdasági Osztályából nőtt ki, amelyet 1839-ben hoztak létre azzal a céllal, hogy magokat és növényeket szerezzen be, szaporítson, értékeljen és terjesszen, valamint mezőgazdasági statisztikákat és termelési információkat gyűjtsön.

1862. július 1-jén Isaac Newtont, a mezőgazdasági részleg akkori vezetőjét Lincoln elnök nevezte ki az új minisztérium első vezetőjének. Kezdetben Newton az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalának pincéjében 38 alkalmazottal dolgozott. 1889-re azonban az USDA elfoglalta saját épületét több mint 400 alkalmazottal, és elérte a minisztériumi státuszt.

A Hatch Act 1887-es elfogadása (és a Kísérleti Állomások Hivatalának létrehozása 1888-ban) évente 15 000 dollárt biztosított egy vagy több mezőgazdasági kísérleti állomás létesítésére minden államban a mezőgazdasági kutatások lefolytatása és a mezőgazdasággal kapcsolatos információk, valamint „hasznos és gyakorlatias anyagok szétosztása” céljából. Dr. Wilbur O. Atwater volt a Szövetségi Kísérleti Állomások Hivatalának első igazgatója – ezek az állomások elengedhetetlenekké váltak a mezőgazdasági kutatás és fejlesztés számára.

Wilbur O. Atwater és a „nagy respirációs kaloriméter”
fotó: Wikimedia Commons

Táplálkozási kutatások

A korai USDA-kutatások nem kizárólag a mezőgazdaság területén folytak. Ezek a tudósok  foglalkoztak az emberi táplálkozás kutatásával is.

1894 májusában Atwater lett az USDA első „táplálkozási vezetője”, és 17 államban több mint 300 élelmiszer-tanulmányt felügyelt. Széles körben a modern táplálkozáskutatás és -oktatás atyjaként tartották számon.

A mai napig az élelmiszerek kalóriaértékét az Atwater rendszer segítségével számítják ki – e szerint minden gramm fehérje 4, minden gramm zsír 9, és minden gramm szénhidrát 4 kalóriát tartalmaz.

Az USDA korai kutatásainak nagy részét állami laboratóriumok tudósai végezték, amelyek később az új tudományos ügynökség részévé váltak. A kutatások nagy része ma is a gazdálkodók, állattenyésztők és a köz javát szolgálja, különösen figyelemre méltó példa az USDA csavarféreg (Cochliomyia hominivorax) mentesítési programja.

Újvilági csavarféreglégy (Cochliomyia hominivorax)
fotó: Wikimedia Commons

A csavarféreglégy-mentesítési program

A csavarférgek (újvilági csavarféreglégy) pusztító kártevők voltak az Egyesült Államok délnyugati részén, Floridában és Georgia egyes részein. A csavarféreg lárvái ugyanis élő szövettel (emberi és állati) táplálkoznak.

1937-ben kezdődtek meg az USDA csavarféreg-kutatásai az USDA texasi laboratóriumában, azon belül a Rovartani és Növénykarantén Irodában. Edward F. Knipling, az USDA tudósa azzal az ötlettel állt elő, hogy az érintett területekre telepítsenek sterilizált hím csavarféreglegyeket. Az elmélet szerint a nagyszámú kiszabadult steril hím légy párosodna nem steril nőstény csavarféreglegyekkel, ami a populáció csökkenését eredményezné és idővel a legyek kihalásához vezetne.

A minden idők egyik legnagyobb rovartani sikertörténeteként számon tartott csavarférgeket végül az 1980-as évekre kiirtották az Egyesült Államokból, Mexikóból és Közép-Amerikából.
No-till talajművelés
fotó: rawpixel.com

A forgatás nélküli talajművelés megalapozói

Ugyanilyen fontos kutatások voltak az 1930-as években is. A több államon átívelő heves porviharok többéves időszaka nyomán az USDA Talajvédelmi Szolgálata és a Texas Agricultural Experiment Station laboratóriumot hozott létre a texasi Bushlandben. Az évekig tartó rossz mezőgazdasági gyakorlatok és a súlyos aszály az Egyesült Államok mezőgazdasági területeinek talaját súlyos széleróziónak és az ebből eredő porviharoknak tette ki. A bushlandi laboratórium kísérleti állomásokkal és más laboratóriumokkal együttműködve elkezdte vizsgálni azokat a módszereket, amelyek minimalizálják az újabb porviharok megjelenését. Kutatási eredményeik voltak az előfutárai a ma sikeresen használt forgatás nélküli (no-till) és egyéb talajkímélő művelési formáknak.

Alexander Fleming, a penicillin felfedezője
fotó: Wellcome Library, London

Penicillin: penészből gyógyszer

Az USDA talán egyik legnagyobb tudományos vívmánya az 1940-es években, a második világháború idején volt.

A penicillint, a baktériumölő hatású penészgombát Alexander Fleming skót mikrobiológus fedezte fel 1928-ban.

Azonban csak 1941-ben, a második világháború kellős közepén, az angliai Oxfordi Egyetem és az akkori Illinois állambeli USDA Northern Regional Research Laboratory tudósaiból álló kutatócsoport dolgozott ki módszereket a penészgomba mélytartályos fermentáción alapuló előállítására és penicillinhozamok növelésére. A gyógyszergyártók ezt követően még időben alkalmazták ezeket a módszereket, hogy elegendő penicillint termeljenek az 1944-es D-napon megsebesült szövetséges katonák kezelésére.

Róma paradicsom
fotó: Wikimedia Comons

Fagyasztott élelmiszerektől a laktózmentes tejig – az ASR kutatásai

1953. november 2-án egy titkári feljegyzés az 1942-ben létrehozott Mezőgazdasági Kutatási Igazgatóságot Agrárkutatási Szolgálattá nevezte át. Ezzel az ARS az USDA vezető tudományos kutatási ügynökségévé lett, amelynek feladata „kutatást végezni a kiemelten fontos mezőgazdasági problémák megoldásának kidolgozására és átadására”.

Az évek során számos ismert termék született ARS-kutatásból. Ilyenek például a fagyasztott élelmiszerek, a napraforgómagvaj, a Róma paradicsom, a javított fagyasztott narancslékoncentrátum, a tűzálló pamut, a Pampers és a laktózmentes tej.
Ma több mint 90 kutatóhelyen 2000 ARS-tudós végez forradalmi kutatásokat a mezőgazdaság minden területén, és egy adott időpontban több mint 600 kutatási projekt zajlik.

Az ARS világszerte hírnevet szerzett tudományos szervezetként, amely tudományos megoldásokat kínál a Egyesült Államokban a nemzeti és a globális mezőgazdasági kihívásokra egyaránt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/USDA ARS Office of Communications

Magazin ajánló: