0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

NÉBIH kutatólaboratóriumot adtak át Gödöllőn

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legújabb fejlesztéseként Magyarország egyik legnagyobb BSL-3-as szintű állatháza kezdi meg működését hazánkban, mely a hazai kutatásokat hivatott támogatni.

Veszélyes korszakot éltünk meg az elmúlt időszakban, hiszen mindannyian láthattuk, hogy vírusok, háborúk vesznek körül minket. Ez rendkívüli módon felhívja a figyelmet arra, hogy az élelmiszerbiztonság és az élelmiszeripar mennyire fontos.

Az élelmiszeripar az ország szuverenitását erősíti, ami nincs jó élelmiszeripar, jó élelmiszerbiztonság nélkül –

mondta Nobilis Márton Gödöllőn, a Nébih kutatólaboratóriumának avatásán. Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a kutatólabor átadásán kiemelte, hogy rendkívüli lehetőség ez a BSL-3-as laboratórium a magyar élelmiszeriparnak és a Nébih-nek.

Például a sertéspestisre vonatkozóan olyan kísérletek elvégzése válik megoldhatóvá, melyek Európában is egyedülállóak.

Dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke az átadón kiemelte, hogy az új kutatólaboratóriumban végzett kísérletek megfigyeléseiből levonható következtetések, eredmények nagyban hozzájárulnak az állategészségügy és a biztonságos élelmiszer-előállítás sikeréhez. A magas biztonsági fokozatú (BSL-3) létesítményekben ráadásul olyan, állategészségügyi szempontból jelentős betegségek kórokozóinak vizsgálatára nyílik lehetőség, mint a magas patogenitású madárinfluenza, a baromfipestis, vagy az afrikai és klasszikus sertéspestis. Ezért is kiemelkedő a Nébih új BSL-3-as állatháza, ahol többek között vakcina kipróbálási vizsgálatok elvégzésére, valamint alap- és alkalmazott kutatások lebonyolítására is lehetőség nyílik.

A most átadott labor kapcsolódni fog a Nébih Állategészségügyi és Laboratóriumi Hálózatához, mely három telephelyen (Budapest, Debrecen, Kaposvár) összességében évente körülbelül 4 millió minta feldolgozására alkalmas.

Jelenleg az afrikai sertéspestis és madárinfluenza vírus kapcsán ez a mintaszám évente meghaladja a 2 millió elvégzett vizsgálatot.

Ezek a vizsgálatok garantálják, hogy nagyon hatékonyan és gyorsan tudjon a szolgálat megfelelő intézkedéseket hozni. Az elmúlt időszakban a járványok kihívása kapcsán nagyon sok fejlesztés zajlott le a Nébih-nél. Nemes Imre fontosnak tartja például az informatikai fejlesztéseket, melynek eredményeként a laborvizsgálatok eredményei azonnal láthatóak az illetékesek számára. Ez azt is jelenti, hogy a kiemelt betegségek esetén 3 napon belül eredményközlésre kerül sor, de rendkívül sürgős esetben a laboratórium képes 5-6 órán belül az eredményt közölni. A kapacitásbővítés mellett a vizsgálatok nagy száma miatt automata rendszerek kerültek beépítésre.

A Nébih elnöke a hazánkban először 2018-ban kimutatott afrikai sertéspestis kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy mindeddig szerencsére csak vaddisznókban került megállapításra ez a betegség.

A házi sertésállományokat sikerült megóvni ettől a betegségtől.

A Nébih új gödöllői BSL-3-as szintű állatháza a betegség elleni vakcina jelöltek tesztelésére is lehetőséget biztosít. Az itt folyó munka tehát a remények szerint meg fogja alapozni azt, hogy a jövőben hatékonyan, ne csak igazgatási módszerekkel lehessen védekezni az afrikai sertéspestis ellen, hanem hatékony vakcina is rendelkezésre álljon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: