0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Giga beruházás valósult meg Körmenden

Hatalmas beruházás végére tettek pontot a Körmendi Agrár Kft.-nél, melyet az AXIÁL Kft. által forgalmazott technológiák révén valósítottak meg.
Fotó: AXIÁL

Az AXIÁL Kft. nem csupán a szántóföldi növénytermesztési ágazat egyik vezető technológiai beszállítója Magyarországon, hanem a már jól ismert DeLaval fejés- és istállótechnológiai termékek forgalmazójaként a szarvasmarhatelepek korszerűsítésének és fejlesztésének szakértője is. A vállalat a DeLaval termékek kizárólagos forgalmazását látja el Fejér, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Zala, Somogy, Vas, Tolna, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves vármegyében és a DeLaval-AXIÁL partnerkapcsolat kezdete óta több nagyléptékű és sikeres telepfejlesztésen, új vagy meglévő istállók teljes technológiájának szállításán, valamint szerelésén van túl kiváló szakembergárdájának segítségével.

A sikertörténet újabb mérföldköve a 2023. november 24-én átadott körmendi beruházás, melyet méltán nevezhetünk az együttműködés ékkövének.

A Körmendi Agrár Kft. 1948-ban termelőszövetkezetként kezdte meg tevékenységét majd többszöri átalakulás után, jogutódlással 2013-ban nyerte el jelenlegi cégformáját. 2017-ben egy tulajdonosváltást követően számos beruházás és fejlesztés vette kezdetét a cég életében, melyek egyik legnagyobbika az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása (VP-4.1.1.-20)” elnevezésű pályázat keretében valósult meg. A fejlesztés nettó bekerülési értéke 2.590.669.072 Ft, melyből vissza nem térítendő támogatás, 1.295.334.536 Ft.

Fotó: AXIÁL
A beruházás során létrehoztak egy 386 férőhelyes, 4740,52 m2-es fejőrobotos termelőistállót komplex tartástechnológiával (pihenőboxok, mozgatható oldalfüggöny, trágyakihúzó stb.) és fejéstechnológiával.

Egyéb építészeti elemek továbbá például a tüzivíz-tározó, a telepi villany, az útépítés, illetve az 1781 m2-es silótér 15 m3-es csurgalékaknával. A megújuló energiahasznosítást 35 kW-os napelemes rendszer biztosítja. Energiahatékonysági beruházásként pedig egy növendékistálló világításkorszerűsítésére is sor került. Továbbá a meglévő épületbe takarmánygranuláló technológia is készült.

A projekt DeLaval berendezései között megjelenik a VMS V310™ 2×3 db fejőrobot rendszer, a fejőrobotokba épített HN100 típusú progeszteronszintmérőkkel. Az elővárókba BCS kamera került beszerelésre a testkondíció figyelésére. A mért adatokat a DelPro™ 5.8 telepirányítási rendszer gyűjti össze. A lefejt tej a csapvizes előhűtés hőcserélőjén megy keresztül, a hűtés befejezése a DX3S típusú 15.000 literes kültéri álló tejsiló tartályban történik. A vele egy rendszerbe épített DXCE modellű 1.600 literes fekvő tejhűtő puffer tartály pedig lehetővé teszi a folyamatos fejést, így a tejszállítás idejére a fejőrobotoknak nem kell leállni.

A tehénforgalom irányítására az úgynevezett okos DSG 2/3 válogatókapukat alkalmazták.

Az OptiDuo™ takarmányfeltoló robot gondoskodik róla, hogy az etetőasztalon lévő PMR takarmány mindig a tehenek által elérhető távoságba legyen visszatolva és átkeverve. Az istállóban a belső trágyaeltávolítás technológiája a DeLaval AKD 80 és 140 típusú láncos trágyahúzó berendezések beépítésével került kialakításra 4+1 körön. Emellett SA55 hígtrágya keverők kerültek elhelyezésre a napi és átmeneti tározó aknákba, valamint a SA185 jelzésű hígtrágyakeverők lettek elhelyezve a 4500 m3-es végtározó trágyamedencében. Az elővárók alatti lagúna és a keresztcsatorna visszaöblítését, valamint a hígtrágya aknák közötti mozgatását Delaval SP11 elnevezésű hígtrágya szivattyúkkal oldották meg. Egy SP185 típusú szivattyú pedig a végtározó medence kitárolását, a kijuttatást végző tartálykocsik töltését végzi megfelelően nagy szállítókapacitással. Az istállón belüli megfelelő klímáról és a keletkező ammónia kiszellőztetéséről a Delaval BSC2 által vezérelt Delaval DDF 1200P ventilátorok gondoskodnak és az etetőútnál felszerelt ventilátorok hűtési hatásfokát vízpermetezéssel javították, aminek a ventilációval való együttműködését szintén a BSC2 oldja meg. Az állatok megfelelő vízbevitelét Delaval nyílt vízterű itatókkal tesszük lehetővé. Delaval WT7, Delaval DC2, illetve Delaval SC1 típusú műanyag itatók kerültek elhelyezésre a pihenőterek itatószigetein és az elővárókban, az etető folyosón pedig Delaval ST200 rozsdamentes acél itatók találhatók.

Fotó: AXIÁL

Mindezeken túl számos gépbeszerzés is történt a projekten belül: 2 db CLAAS, 1 db Manitou és 1 darab Gehl rakodógépet, 1 db DETK takarmányszállítót és 1 db Oehler bálaszállítót, 1 db CLAAS silózót, 1 db CLAAS kukorica-, 1 db rendfelszedő adaptert állítanak üzembe. A szervestrágya-kijuttatás se marad megoldatlan a beszerzett Annaburger és TEBBEH220 trágyaszóróval. A takarmányozás gépei sem maradtak ki a csomagból az RMH VS-Liberty 12 önjáró takarmánykeverő- kiosztó kocsi, a Delaval CMM200 önjáró tejadagoló kocsi és a Supertino SD6E bálabontó révén. A szálastakarmány betakarítás gépei közül 2 db CLAAS változókamrás körbálázó, 1 db CLAAS szögletes nagykocka bálázó, 1 db CLAAS rendképző és 1 db CLAAS fűkasza mellett tették le a voksot.

A beruházások a Körmendi Agrár Kft. húzó ágazatának, az állattenyésztésnek a modernizálását és a precíziós gazdálkodás előtérbe helyezését célozzák meg.

A megvalósult fejőrobotos istálló a hatékonyság és a termelői tevékenység versenyképességének növelését, a költségcsökkentést, és a tartástechnológia fejlődését eredményezi. Utóbbi az állatok komfortérzetét, az állategészségügyi feltételeket, a fejés higiéniai feltételeit és az élelmiszerbiztonságot javítja. Az automatizálás (fejés, etetés, hűtés, trágyakezelés) emellett a humánerőforrásból eredő kockázati faktorokat minimálisra csökkentheti. A fejlesztések elengedhetetlen része a digitalizáció is, ami az agrárium jövőjének kulcsa. Az intelligens telepirányítási rendszerek az általuk szolgáltatott adatokkal lehetővé teszik az online nyomon követhetőséget, illetve az elemzések által nyújtott információkkal segítik a mindennapi döntéshozatalt és a hosszú távú tervezést is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/AXIÁL

Magazin ajánló: