0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Büszkék vagyunk éltető hagyományainkra, a hungarikumokra

A hungarikumok megmutatnak valamit a jellegzetes magyar karakterből, hírét viszik utánozhatatlan teljesítményeinknek – mondta Nagy István agrárminiszter.
Forrás: mmg archív

Amikor a világban újra érték- és identitásválság tombol, mi büszkék vagyunk éltető hagyományainkra, az identitásunkat adó keresztény gyökereinkre, az abból táplálkozó kultúránkra és páratlan anyanyelvünkre – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Díjátadó Gálán, Kecskeméten.

A tárcavezető köszöntő beszédében rávilágított, hogy a hungarikumok azért értékesek, különlegesek és sikeresek, mert a magyarságról, azaz rólunk szólnak, egy nemzet közösségéről, az álmainkról, a gondolkodásmódunkról, a kreativitásukról, a leleményünkről, a szorgalmunkról, a minőség iránti igényünkről. Megmutatnak valamit a jellegzetes magyar karakterből, hírét viszik, utánozhatatlan teljesítményeinknek – tette hozzá. Kifejtette, a helyi, települési, vármegyei, tájegységi, ágazati értéktárakban, a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében jól megfér egymás mellett az élelmiszer és a népművészeti hagyaték, a természeti, kulturális, épített környezeti érték egyaránt. Az a célunk, hogy a lokális értékeinkből minél több ismert és elfogadott legyen országosan, illetve nemzetközileg is, a legkiválóbbak pedig megkapják a hungarikum minősítést.

Jelenleg 89 hungarikumot, 152 kiemelkedő nemzeti értéket, 19 vármegyei értéktárat, 7 külhoni nemzetrész értéktárat és több mint 12 000 települési értéket tartunk nyilván – emelte ki a tárcavezető.

Nagy István beszélt arról is, az Agrárminisztérium 2012 óta több mint ezer olyan hazai, Kárpát-medencei, külföldi rendezvény szervezésében, finanszírozásában vett részt, amelyek a hungarikumok bemutatására, népszerűsítésére jöttek létre. Így több mint 8 millió ember ismerkedhetett meg ilyen módon a hungarikumokkal, nemzeti értékeinkkel – fűzte hozzá a miniszter.

A Hungarikum Díjátadó Gálát harmadik alkalommal rendezték meg. Az ünnepség keretében tizenegyen vehettek át elismerést.

Forrás: AM közlemény

Magazin ajánló: