0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Ritka faj érkezett a Fővárosi Állatkertbe

A közelmúltban költözött a Mérgesház földszintjére egy kubai orrszarvúleguán. Férőhelyén több napozóhelyet is kialakítottak neki, amelyeket nagy örömmel használ. Ez a hüllőfaj a természetben sajnos már ritkulóban van.
Illusztráció: Cyclura nubila, kubai sziklaleguán. Forrás: pixabay

A Mérgesházban a földszinten alakítottak ki egy tágas férőhelyet az egyik kubai orrszarvúleguánnak, méghozzá úgy, hogy több infralámpás napozóhely közül is választhat. Általában a kisebbik betekintőablaknál lévő, illetve a mászófa fölé függesztett lámpa alatt szeret sütkérezni – áll a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján.

Kubai orrszarvúleguán néven is ismert állatfaj – amint arra a neve is utal – Kuba szigetén, illetve a környező kisebb szigeteken őshonos. Megtalálható például a Kajmán-szigeteken is, az ember által betelepített fajként pedig Puerto Ricóban is előfordul. Elsősorban növényekkel táplálkozik, de néha azért állati eredetű táplálék is szerepel az étlapján. A dögevés sem idegen tőle, sőt már kannibalizmust is megfigyeltek ennél az állatfajnál, bár ilyesmire alighanem csak rendkívüli körülmények között kerül sor.

Érdekesség, hogy a kubai orrszarvúleguánok vastagbelében jelentős mennyiségű fonálféreg tanyázik, ez azonban mégsem nevezhető kóros állapotnak, mert a szóban forgó fonálférgek úgy tűnik, nem élősködők, hanem a gazdaszervezet számára is előnyös szimbiózisban élnek, ugyanis segítenek a növényi táplálék cellulóztartalmának megemésztésében. A kérődzők ugyanezt a bendőjükben található mikróbák segítségével végzik.

Mivel a kubai sziklaleguán természetes élőhelyén ritkulóban van, a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) sebezhetőnek minősített a faj helyzetét.

Az állatról ide kattintva tekinthető meg fotó.

Forrás: zoobudapest.com