0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 21.

Mosoly Tanya – Pakscha Karolina öröksége

Van egy lovarda Csömörön, a Mosoly Tanya, ami nem csupán egy lovarda vagy egyesület, hanem egy megvalósuló álom.
Fotó: családi archívum

A fiatalon távozott Pakscha Karolina álmát tanítványai valósítják meg, akik önerőből, szabadidejükben alakítják tovább a lovardát egykori tulajdonosa elképzeléseinek megfelelően, és viszik tovább az ő tanításait, életszemléletét.

A szenvedélyes utazó, az örök álmodó, a céljaihoz makacsul ragaszkodó, elhivatott lovas 1981-ben Budapesten született nemzetközi családban, édesanyja lengyel származású, így két nyelven tanult meg beszélni. Felmenői között megtalálhatók voltak huszárok is, de a család lovas kapcsolattal, múlttal nem rendelkezett. Egész kicsi kora óta megmagyarázhatatlan vonzalmat mutatott a természet és a lovak iránt. 1987-ben a család a budapesti lakását kertes házra cserélte, ami további lendületet adott álmainak.

Az új otthonban töltött első karácsony alkalmával Karolina egy Lego-készletet kapott ajándékba, melyben volt egy ló is. Ettől a naptól kezdve ő és ez a ló elválaszthatatlan társakká váltak.

Egy alkalommal, mikor a család hazaért és nyílt a garázskapu, Karolina, kezében a Lego-lóval csak ennyit mondott: „Meglátjátok, itt ló fog állni, nem autó!” Szenvedélyének engedve szülei elvitték a 16. kerületi Favorit Lovardába Gyuri bácsihoz, és itt indult a lovak és a lovaglás iránti örök szerelem – ekkor 7 éves volt.

A lovardában szoros barátságok is kialakultak, különösen Edinával. Kitartóan edzett, tanult és gyűjtött… saját lóra. Szülinapra, ünnepekre nem kért ajándékot, csak annak árát, hogy megvehesse álmai lovát. Ez a nap 1995 tavaszán jött el, akkor érkezett meg Csillag. Karolina rendületlenül fejlődött, komolyabban szeretett volna versenyezni. Addigra már legjobb barátnőjével, Edinával a Penny Kupa versenyeire járt, majd közösen letették a rajtengedélyvizsgát. Versenyzői pályafutását Csillaggal kezdte meg díjugratásban, azonban hamarosan kiderült, hogy Csillag nem igazán alkalmas a feladatra. Útjaik szétváltak, majd ’97-ben megérkezett Karolina életébe Galiba, a LÓ! Vele vette kezdetét az igazi versenykarrierje eleinte díjugratásban, majd militaryban.

A versenyzés mellett tanulmányait a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában, majd a Gödöllőn, a Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Karán folytatta.

Számos lovas képzésen vett részt itthon és külföldön, neves edzőkkel dolgozott, szüntelenül gyarapította lovastudását. Ekkor már lovasoktatóként, lovastúra-vezetőként is dolgozott.

2007-ben egykori oktatójával, Anikóval lovasiskolát alapított a Tattersallban, és mivel a kis fedelest kapták meg, Kisfedeles Lovasiskola néven. Karolina itt angol nyelven is oktatott.

Fotó: családi archívum

A lovak és a lovaglás mellett az utazás szerelmese volt, bejárta a világot, és ha tehette, mindenütt lóra pattant. A Nemzeti Lovardából Csömörre költözött Kelemen Csilla lovardájába, több lovat is vásárolt és önálló oktatásba kezdett. Folytatta a versenyzést is, és a sikerek sem kerülték el, Tüzessel és Most Wanteddel díjlovaglásban szerepelt.

Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: