0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Számokban a mezőgazdasági koncentráció

Közel húsz százalékkal csökkent az agrárgazdaságok száma az elmúlt három évben Magyarországon, miközben nőttek a birtokméretek és az átlagos állatlétszámok.
Az elmúlt tíz évben százezerrel csökkent a gazdaságok száma (Fotó: Medgyesi Milán)

A gazdatársadalom öregedése mellett emelkedett a felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező gazdaságirányítók aránya. Egyebek mellett ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „Agrárium, 2023, előzetes adatok” című kiadványából.

A mezőgazdasági terület nagyságában és szerkezetében nem történt érdemi változás, ugyanakkor növekedett az öntözhető területek mérete.

A szarvasmarha-, sertés- és juhállomány kisebb, míg a baromfiállomány nagyobb lett az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább csökkent a gazdaságok száma

Június 1-jén 196 ezer agrárgazdaság működött az országban az előzetes adatok szerint, amely 45 ezerrel (19 százalékkal) kevesebb, mint három évvel korábban. A gazdaságok számának csökkenése az elmúlt periódusban felgyorsult, a tíz évvel ezelőtti számhoz képest összességében 100 ezerrel kevesebb van belőlük. Az elmúlt években is elsősorban a kisebb mezőgazdasági területet használó, néhány jószágot tartó gazdaságok hagytak fel mezőgazdasági tevékenységükkel, aminek következtében tovább nőttek a birtokméretek, illetve az átlagos állatlétszámok.

A szarvasmarha-, sertés- és juhállomány kisebb, míg a baromfiállomány nagyobb lett az egy évvel korábbihoz képest (Fotó: Medgyesi Milán)

Az elmúlt években a növénytermesztők és az állattenyésztők is több olyan nehézséggel néztek szembe, amelyet korábban nem tapasztaltak. A növénytermesztőket az utóbbi időszakban a magas energiaárak, a gabonapiaci válság következtében megjelenő alacsony átvételi árak, továbbá a sok esetben magtárakban maradt gabona miatt kieső bevételek és a súlyos aszály következményei is sújtották. Az állattartókat az időről időre újra megjelenő állatbetegségek, a megnövekedett takarmány- és energiaköltségek a korábbinál is nehezebb helyzetbe hozták.

Alacsony, mindössze 7,8 százalék a vegyes gazdaságok aránya, így az állattartók többségének gazdaságon kívülről kell gondoskodnia az állomány takarmányszükségleteiről.

2023-ban a növénytermesztő gazdaságok aránya már 73 százalék volt, ami 10 százalékponttal magasabb, mint három évvel korábban. Közben az állattartók aránya tovább csökkent. Június 1-jén az összes gazdaság mindössze 14 százalékát alkották. Az egyik kategóriába sem sorolható gazdaságok aránya 5,2 százalék. Ezek például támogatásra jogosult, nem használt gyepterülettel rendelkeznek, vagy ugarterületük van, esetleg kizárólag szolgáltatást végeznek.

Idősödő gazdatársadalom, növekvő képzettség

Az elmúlt három évben tovább folytatódott a gazdaságirányítók öregedése. A 65 éves és annál idősebb irányítók aránya a 2020. évi 35 százalékról 37 százalékra emelkedett. 23-23 százalékuk 45–54, illetve 55–64 éves. Az előbbi korcsoport aránya az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt, az utóbbié pedig csökkent. A 35 év alatti gazdálkodók aránya 4,9 százalék volt, csakúgy, mint 2020-ban.

Tíz irányítóból 7 férfi. A férfiak aránya a 25–64 év közötti korcsoportokban 73–75 százalék, a 25 év alattiak esetében 80, míg a 65+ korosztályban 67 százalék.
A 35 év alatti gazdálkodók aránya 4,9 százalék volt, csakúgy, mint 2020-ban (Fotó: Medgyesi Milán)

Kedvező változás, hogy 2010 óta folyamatosan csökken azoknak a gazdaságirányítóknak az aránya, akik mezőgazdasági képzettség nélkül vezetik a gazdaságot. Ez 2023-ban már csak 55 százalék volt, de még így is több mint 100 ezer gazdaságot szakirányú képzettség nélkül irányítanak. A gazdaságok számának folyamatos csökkenésével párhuzamosan emelkedik a felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezők aránya. Idén minden kilencedik irányító ebbe a kategóriába tartozik. Ez a változás összhangban van a növénytermesztő gazdaságok arányának emelkedésével, mivel ebben a tevékenységi körben a felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezők nagyobb részt képviselnek.

Emelkedett a legfeljebb középfokú végzettséggel rendelkező irányítók aránya is, részesedésük a 2010. évi arány több mint kétszeresére, több mint 34 százalékra emelkedett.

Forrás: KSH

Magazin ajánló: