0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

A türelem mangót terem

Egy török paradicsomkertész már korábban mangótermesztésbe fogott, tavaly pedig a 4000 négyzetméteres üvegházában is mangót telepített a zöldség helyett.
Illusztráció

A mangóültetvénynek hasonlóak a költségei, mint a paradicsomtermesztésnek, viszont nagyobb kezdeti beruházást igényel. Egy fiatal oltott mangótő ára körülbelül 30 amerikai dollár.

A 4000 négyzetméteres üvegház betelepítése, az ültetvény elindítása 10 ezer dollárba került, ebből 7000 dollár maga a növény. Eddigi tapasztalatai alapján a beruházás megtérülésére legalább öt évet kell várnia. A kertész úgy véli, hogy a 470 méter tengerszint feletti magasságban található berendezésében megfelelően fejlődnek a növények.

Reggeltől estig kapnak napfényt, és fűtéssel gondoskodik róla, hogy télen se essen 5 °C alá a hőmérséklet. A jó terméshozam érdekében folyamatosan tartja a növénynek kedvező 50%-os páratartalmat. Egy mangófa tízéves korára éri el az 50 kilogrammos termésátlagot. Az említett török kertész korábban telepített, hároméves ültetvényében egy-egy fáról már 15 kilogramm gyümölcsöt szed. Az exportőrök kilogrammonként 4 dollárt kínálnak érte, de helyette a kiskereskedőknek adja el 7 dolláros kilóáron.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/www.hortidaily.com

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: