0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A reggeli kávé és a placebo-hatás

A kávéról azt tartják, hogy felébreszt, boldoggá tesz és felvidít. Az alvással foglalkozó orvosok új tanulmányai most megingatják ezt a feltételezést. Mit derítettek ki a tudósok, és hogyan hat mégis a reggeli koffein?

És mi van, ha nem is tesz minket, kávéfüggőket reggelente boldoggá és éberré, ahogyan azt mindig is hittük? Mi van, ha csak betölti az egyik napról a másikra keletkezett űrt?

Tulajdonképpen ez az eredménye több friss tanulmánynak, amelyeket a közelmúltban  a Német Alváskutató és Alvásgyógyászati Társaság (DGSM) mutatott be.

Kétségtelen, hogy a kávé felébreszti az embereket, különösen azokat, akik túl keveset aludtak vagy nagyon sokáig ébren voltak és fáradtan ébrednek.  Ebben az esetben a koffeintartalmú italok, mint a kávé vagy a tea, támogatják az ébrenlét érzését. Ha jól kipihentek és éberek vagyunk, a koffein nem tesz éberebbé, mint amilyenek már vagyunk – áll a DGSM közleményében.

A tudományos elmélet szerint azok, akik rendszeresen kávéznak, reggelente inkább kis drogként fogyasztják a kávét.  Az első csésze kávé reggel kielégíti ezt. De nem feltétlenül leszünk tőle energikusabbak. Az energia már ott van. Inkább az agy jutalmazó rendszerét csiklandozza, elárasztva a szervezetet többek között a dopamin nevű neurotranszmitterrel vagy a noradrenalin nevű hormonnal.

A kávéfőző zümmögése és sziszegése az, ami a  finom boldogságot ébreszti fel bennünk. Ez afféle placebo-hatás   a tudatunkban.

A svájci alvásorvosok is alaposan nekiláttak a dolognak. Elválasztották a kávéfogyasztókat, és arra kérték őket, hogy egy-két hétig tartózkodjanak a kávétól, hogy újra érzékenyek legyenek erre a pszichoaktív anyagra. A kísérlet után megállapították, hogy ha azt akarjuk, hogy a kávé és más koffein tartalmú italok ébresztő hatásúak legyenek, akkor nem szabad folyamatosan és sokat fogyasztani belőle.

A kávé csak akkor élénkítő, ha receptoraink érzékenyen reagálnak rá, és ehhez önmegtartóztatási időszakokra van szükség.

Ugyanakkor hangsúlyozzák,  azt a tudományosan megalapozott feltételezést, hogy a kávéfogyasztás védelmet nyújthat a neurodegeneratív betegségekkel szemben, egyes pszichiátriai problémák esetén a rendszeres fogyasztás szintén kedvező.

Forrás: rp-online.de

Magazin ajánló: