0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Telítődtek a talajok

A csapadékos időjárás folytatódott az elmúlt napokban is, ezúttal jelentős enyhüléssel jött az eső. Az ország nagy részén már telítődött a talajok felső egy méteres rétege, a belvízzel elöntött területek nagysága pedig egyre nő.

Az elmúlt egy hétben is folytatódott a csapadékos időjárás, csak a péntek és a szombat voltak szárazabb napok, amikor alig esett. A múlt csütörtökön még többfelé nedves, tapadó hó okozott károkat, majd vasárnap és hétfőn már a havas es és az eső volt a jellemzőbb. Kedden este érte el hazánkat az a frontrendszer, amelyből szerda estig jelentős mennyiségű eső hullott, így szombat reggel óta a déli országrészben 30-50 mm közötti, míg északon 10-25 mm közötti mennyiség esett, a Kisalföldön mérhettünk ennél kevesebbet.

A talajok felső egy méteres rétege az ország nagy részén telített állapotban van, a belvízzel elöntött területek nagysága egyre nő.

A hőmérséklet december első dekádjában még egy két fokkal alacsonyabban alakult az ilyenkor szokásosnál, így a Dunántúl nyugati és magasabban fekvő tájain valamint az Északi középhegység területén összefüggő hóréteg alakult ki, péntek reggel a nyugati országrészben -5 fok alatti fagyok is előfordultak. Hétfőtől azonban jelentősen megenyhült az idő, ami elvitte a hó nagy részét, kedden napközben tavaszias napsütés mellett sokfelé 9-13 fok közé melegedett a levegő.

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, melyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső az Alföldön nagy területen már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok, főleg +4, +5 Celsius fok fölötti átlaghőmérsékletnél. A talaj fölső egy méteres rétege viszont már most feltöltődött nedvességgel, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent.

A folytatásban az eddigieknél szárazabb időre van kilátás. Csütörtökön és pénteken a középső és a keleti országrészben lehet még kevés csapadék főként eső, majd pénteken helyenként havas eső, havazás formájában. Szombattól a jövő hét közepéig egyre nagyobb területen párás, ködös időre van kilátás számottevő csapadék nélkül, legfeljebb szitálás fordulhat elő. Péntektől átmenetileg lehűl az idő, jellemzően fagyossá válnak az éjszakák, szombaton és vasárnap a fagyzugos helyeken -5 foknál is hidegebb lesz. A tartósan ködös tájakon a hétvégétől napközben sem melegszik sokkal fagypont fölé a levegő, míg a naposabb területeken 10 fok közeli értékeket mérhetünk. A hét közepén érkezik egy hidegfront, mely változást hozhat majd az időjárásban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu