0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Az amerikai gazdák nagy szójatermést terveznek 2024-re

Szakértők szerint az amerikai gazdálkodók valószínűleg több szójababot vetnek 2024-ben, mivel a szójaalapú bioüzemanyagok iránti kereslet növeli a profitot.

Ennek kapcsán sokan a kukorica vetésterületének csökkentését tervezik, mivel a gabona határidős ára három év körüli mélyponton mozog.

Egy nagyobb amerikai szójababtermés segítene kielégíteni a megújuló dízel üzemanyag és az állati takarmány iránti virágzó keresletet egy olyan időszakban, amikor a szárazság visszafogja a szójababtermesztést Brazíliában, a világ legnagyobb beszállítójában.

Egy másik vezető beszállítónak, Argentínának a tavalyi súlyos szárazság után szintén hiánya van szójababból.

Eközben az Egyesült Államok kukoricakészlete bőséges a 2023-as rekordnagy termés után. Szeptember 1-jére, a 2024-es termés betakarítása előtt az Egyesült Államok kukoricakészletei az előrejelzések szerint elérik a 2,1 milliárd vékát (bushel) nagyjából 5,3 millió tonna, ami ötéves csúcsnak számít. A talajok egészségének megőrzése érdekében a normál vetésforgó mellett a gazdálkodók az egyes növények jövedelmezőségét is figyelembe veszik. Döntésükkor számítanak a vetőmag költségekkel, amelyek ebben az évben magasak a kukorica és a szójabab esetében is, valamint számolnak az olyan inputokkal, mint a peszticidek és a műtrágyák. Utóbbi esetében döntő lehet, hogy a kukorica több műtrágyát igényel, mint a szója.

Forrás: Thomson Reuters