0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Új világrekord kukoricatermés

Új világrekord született a kukorica termesztésben. A megtisztelő cím nyertese David Hula amerikai farmer lett, aki már többször megdöntötte a kukoricatermés-rekordokat.

Rekordtermést takarított be David Hula farmer az Egyesült Államok Virginia államában. Az eredményt az Amerikai Kukoricatermesztők Szövetsége (NCGA) jelentette be 2023. december 13-án.

A kukorica termés új világrekordja pontosan 623,84 köböl/ha, ami a mi mértékegységünkben 39,14 t/ha.

A rekordot a génmódosított Pioneer P14830VYHR fajtával érte el. A gazdálkodó évtizedek óta kukoricát termeszt öntözésre is alkalmas területen. A versenykukoricát 22-25%-os szemnedvesség mellett takarították be. A nyertes ültetvény összesen kb.650 kg N/ha, 177 kg P/ha, 545 kg K/ha, 13,5 kg B/ha, 91 kg S/ha kapott. 2023 szárazabb év volt a szokásosnál Virginiában. Dave Hula május 3-án vetette el a kukoricáját. Áprilistól szeptemberig hozzávetőlegesen 426 mm csapadék hullott a területén, így a kukoricaültetvényt az öntözőrendszeren keresztül további 244 mm/hektárnyi vízzel látták el.

A virginiai kukoricatermesztő, David Hula újra megdöntötte a kukoricatermesztési világrekordot.

David Hula ezzel megdöntötte a korábbi, 2019-es világrekordot, amely 38,6 t/ha volt. A virginiai gazda már nagy tapasztalattal rendelkezik a termésrekordok megdöntésében. Az idei cím a 12. országos rekord és az 5. világrekord. Ő volt az egyetlen farmer az NCGA versenyen, aki áttörte a 600 köböl/hektár mágikus korlátot, és ezt háromszor tette meg a verseny 59 éves története során. David Hula „növényei tanítványaként” írja le magát, és amikor a hobbijáról kérdezik, azt válaszolja: az a Kukorica. Hangsúlyozza, hogy a sikeres kukoricatermesztéshez megfelelő kezdés szükséges – jó fajta és tökéletesen teljesített, pontos vetés. A gazda szerint, ha a vetőgép elhagyja a táblát, már késő kijavítani az esetleges hibákat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/DTN

Magazin ajánló: