0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Elkapták az illegális kaméleoncsempészt

Körülbelül 160 egzotikus állat került elő annak az állatcsempésznek a csomagjaiból, akit a perui hatóságok füleltek le. A csempészett élőlények között voltak olyanok is, amelyek nemzetközi védelem alatt állnak.
Illusztráció

Körülbelül 160 egzotikus állatot – köztük legalább 15 nemzetközi védelem alatt álló fajt – koboztak el egy állatcsempésztől Limában, a Jorge Chavez Nemzetközi Repülőtéren – írja a prove.hu.

A perui-amerikai állampolgár Miamiból tartott egy meg nem nevezett ázsiai országba, ahol feltehetőleg a feketepiacon értékesítette volna az állatokat.

A SERFOR (a perui erdészeti és vadvédelmi hivatal) jelentése szerint az elkobzott állatokat borzalmas körülmények között szállították. Gyógyszeres dobozokban, szerszámtároló ládák rekeszeiben voltak bezárva. A kézipoggyászban és a feladott bőrödben is találtak csempészett vadállatokat a hatóságok.

A szállítási körülmények miatt négy állat életét már nem sikerült megmenteni, a többit jelenleg két intézményben elzártan kezelik.

Az állatcsempész többek között Brazíliából, Panamából, Afrikából származó tarantulákat, vörös gabonasiklókat és békákat akart Ázsiába juttatni, hogy ott értékesítse őket.

Az illegálisan szállított állatok között voltak sztyeppi varánuszok, térképteknősök és háromszarvú kaméleonok is. Ezek a fajok mind nemzetközi védelem alatt állnak.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala szerint az illegális állatcsempészet az egyik legjövedelmezőbb szervezett bűnözési iparág. Egy lapon említhető az ember-, kábítószer- és fegyverszállítmányozással. A Limában lefoglalt állatok feketepiaci értéke több tízezer dollárra rúg, ennyit kaszálhatott volna az állatcsempész, ha nem kapcsolják le időben a hatóságok. Ez az összeg viszont még így is eltörpül az illegális állatkereskedelem éves forgalma mellett, amit 20 milliárd dollárra (több mint 7.000 milliárd forintra) becsülnek.

Forrás: prove.hu

Magazin ajánló: