A pezsgő esetében a borimportőrök 2008-ban és a következő évben, az addig jó eredményeket felmutató champagne-i pezsgő értékesítésének bezuhanásától tartva, elkezdtek alternatív pezsgőket keresni, és rátaláltak két termékre: az egyik a spanyolországi cava, a másik az olaszországi prosecco. Ezeket az olcsóbb pezsgőket felvették az értékesítők portfóliójukba, amelyeket a fogyasztók is jól fogadtak. Olyan új vásárlók is megjelentek a boltokban, akik korábban csak ritkán fogyasztottak pezsgőt. Ebből indult el egy erőteljes fogyasztásnövekedés, ami magával húzta a féltett húzónevet, a champagne-i pezsgőt is. Eltelt egy kis idő, és a prosecco és cava fogyasztók elkezdtek azon gondolkodni, hogy szintet lépnek, és akár több pénzt is fordítanak pezsgőre, mint korábban.
Ráadásul ez a nyitottság a pezsgő rajongói részéről nem ért véget, és azóta is új lehetőségeket és különlegességeket keresnek. Ebben lehet nagy szerepe a hazai tokaji pezsgőnek, amely minőségében képes azokra a beltartalmi értékekre, amelyeket örömmel fogadnak a vásárlók. Kalocsai László, a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet birtokigazgatója a tokaji pezsgő különleges összetételére utalva azt mondja:
A hazai piac továbbra is intenzív növekedési szakaszban van Kalocsai László szerint, mivel egyre többen gondolkodnak azon, hogy nemcsak a tankpezsgőt szeretnék fogyasztani, hanem megpróbálkoznak a champagne-i palack érlelési technológiával készült pezsgővel is. Ezekre nagy igény mutatkozik, és szinte az év végéig zajlanak majd a kiszállítások a Dereszla esetében.
A birtokigazgató szerint a tokaji pezsgőnek komoly konkurenciája az előbb említett két külföldi pezsgőfajta, viszont, ha abból indulunk ki, hogy a pezsgőfogyasztás sehol sem csökkent, akkor ez egy nagy lehetőség a nemzetközi piacokon. Érdemes kipróbálni a különlegességeket, amellett, hogy a pezsgőkészítés alapjait azok a szőlőfajták adják, amelyeket a nagyhírű pezsgő előállítók használják, ezek pedig a chardonnay és a pinot noir.
A balatoni borászatban azonban nagyobb a mozgástér, ugyanis a hagyományos pinot noir mellett kékfrankos is kerül a házasított pezsgőbe.