0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Huminsav-alapú készítmények használatának előnyei a szőlőtermesztésben

A világ növekvő népessége számára az élelmiszertermelést nem lehet fenntartani anélkül, hogy ne veszélyeztetnénk a jövő nemzedékeinek megőrzendő természeti erőforrásokat. Ez a tény az agrártudomány egyik legnagyobb kihívását is jelenti.
A vizsgálat célja nemcsak a humin- és fulvósav termésmennyiség- és minőségnövelő hatásának igazolása volt, hanem az is, hogy arid, aszályosodásra hajlamos homokterületeken mennyiben tudja növelni a szőlőtőkék ellenálló képességét a száraz periódusokkal szemben

A mezőgazdaság intenzívebbé válása mára elérte azt a kritikus pontot, ahol az ebből a tevékenységből eredő negatív hatások visszafordíthatatlan globális klímaváltozást és számos ökoszisztéma-szolgáltatás csökkenését eredményezik. Ezen túlmenően azzal a kihívással is szembe kell nézni, hogy a növekvő népesség táplálása mellett a környezet védelmét és a megújuló energiaforrások előállítását is biztosítani kell. Az élelmiszerek iránti kereslet 2030-ra várhatóan 2-5-szörösére nő, és az előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben az élelmiszertermelésnek 60%-kal kell növekednie ahhoz, hogy kielégíthessük az ehhez kapcsolódó igényeket (Clair és Lynch, 2010).

Az elmúlt században a mezőgazdaság intenzívebbé válását a nem megújuló energiaforrásokból (pl. szintetikus műtrágyákból, kemikáliákból) származó inputok eredményezték.

Bár ez a tevékenység nagymértékben növelte a terméshozamokat, azzal együtt a nagymértékű kemizálás előidézte a talajeróziót, az ipari szennyezést, a felszíni és felszín alatti vizek minőségének romlását, valamint a biológiai sokféleség csökkenését (beleértve a genetikai eróziót is), mindezek pedig az ökológiai örökség jelentős romlásához is vezettek. Ezért a jelenlegi, nem fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat felül kell vizsgálni, mivel a mezőgazdasági intenzifikáció jelenlegi modelljei sem társadalmilag, sem környezetvédelmi szempontból nem fenntarthatóak. Új technológiákra van szükség a fenntartható intenzifikáció előmozdítása érdekében. Előtérbe kerül az ökologikus gondolkodás, melynek része a fenntarthatóságra való igény és lehetőség összehangolása, a természet erejének, szolgáltatásainak megismerése, tisztelete és használata.

A változás egyik lehetséges módja az alternatív intenzifikációs stratégiákon (az úgynevezett „ökológiai intenzifikáción”) alapuló élelmiszertermelési rendszerek kiépítése, amelyek elősegítik a hatékony tápanyag-utánpótlást és tápanyag-felhasználást, csökkentik a betegségek és kártevők elleni védekezés szükségességét, növelik a vízfelhasználás hatékonyságát és a talaj vízkészleteinek megőrzését, valamint helyreállítják a talaj termékenységét.

Az ökológiai intenzifikáció célja, hogy csökkentse a külső inputoktól való függőséget magas termelékenységi szint fenntartása mellett. Ebben az összefüggésben az egyik lehetséges megoldás, amely segíthet ebben az átmenetben, a humuszos anyagokon alapuló növényi biostimulánsok használata.

Ezek a talajból és a komposzt szerves anyagából nyert aktív természetes vegyületek javíthatják a növények terméshozamát és minőségi paramétereit, a tápanyag-hatékonyságot, a kertészeti növények élettani teljesítményét és az abiotikus stressztűrő képességet. A humuszsavak biológiai hatása széles körű, fokozzák a fotoszintézis intenzitását, felgyorsítják a sejtlégzési folyamatokat, növelik a növényélettani folyamatokban főbb szerepet játszó enzimek aktivitását. Antivirális és adjuváns hatásuknak köszönhetően nő a fertőzésekkel, a biotikus és abiotikus stresszhatásokkal szembeni ellenálló képesség (Vaszily et al., 2018). Ezen alapszik biostimulátor hatásuk, amely általános jellegű, a növény egész anyagcseréjére hat (Hella, 2012).

Forrás: Borászati Füzetek

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: