0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Huminsav-alapú készítmények használatának előnyei a szőlőtermesztésben

A világ növekvő népessége számára az élelmiszertermelést nem lehet fenntartani anélkül, hogy ne veszélyeztetnénk a jövő nemzedékeinek megőrzendő természeti erőforrásokat. Ez a tény az agrártudomány egyik legnagyobb kihívását is jelenti.

A vegetáció folyamán a kezelt ültetvényekben csak észlelési szinten volt lisztharmat-, peronoszpóra- és botrítiszfertőzés, annak ellenére, hogy az évjáratból adódóan erőteljes peronoszpóra- és lisztharmatfertőzési nyomásnak voltak kitéve a területek. Illetve hektikusan követték egymást a csapadékos-hűvös, a párás-meleg, valamint az aszályos periódusok. Az augusztusi aszályos időszakot is károsodás nélkül vészelték át a kezelt parcellák. A termés paraméterit illetően az alábbi eredményeket kaptuk. A humin- és fulvósavas kezelés hatására a fürtök átlagtömegében jelentős, szignifikáns növekedést értünk el három fajta esetében. A Rajnai rizlingnél nem volt ugyan növekedés a kontrollhoz képest, de ugyanahhoz a fürtnagysághoz kevesebb bogyószám tartozott. A fürtönkénti bogyószám, illetve a 100 bogyó tömege is pozitív eltérést mutatott. A must Brix-fokában és pH-értékében változást nem tapasztaltunk, a titrálható savtartalom azonban némileg csökkent. A rothadás a kezelt minták esetében magasabb gyakorisággal szerepelt, de a gazdasági kárküszöböt egyik tételnél sem érte el.

A nagyobb rothadási hajlam valószínűleg azzal hozható összefüggésbe, hogy az utolsó kezelésnél a Solvitis NPK készítményt alkalmaztuk, mely nitrogént tartalmazott. Termesztés szempontjából a késői nitrogénadagolás hátrányos, mert növeli a rothadási hajlamot, de ugyanakkor borászati szempontból előnyös lehet az erjedéshez fontos mikroorganizmusok táplálása szempontjából.

A mustok és a mintákból készített borok aromaanyag-tartalmának eredményeiről egy későbbi cikkben fogunk beszámolni, mivel még laboratóriumi vizsgálat alatt állnak.

Az eredményeink egyelőre csak részeredmények, de az látszik, hogy az irodalmi adatokhoz hasonló számokat kaptunk mi is. Ez számunkra azért jelentős, mert egyszeri, azaz egyéves kezelésről volt szó és nem tartamkísérletről. Ezenkívül mindkét kísérleti terület aszályra hajlamos, gyenge homokterület 1% alatti humusztartalommal, és ennek ellenére a kezelt ültetvényekben aszálytünetet nem tapasztaltunk. Az országszerte igen erős peronoszpóra- és lisztharmatfertőzési nyomást okozó időjárás ellenére sem volt jelentős gombabetegség-kártétel a kísérleti területeken átlagos védekezés mellett.

Németh Krisztina
(MATE SZBI Kutató Állomása, Kecskemét)

Vaszily Zsolt
(Huminisz Kft.)

Felhasznált irodalom:

Ahmed, F. F.; Abdealaal, A. H. M.; El-Masry, S. M. A.; Ahmed, A. H. R. (2017): Effect of Humic and Fulvic Acids, Em and Amino Acids on Berries Colouration, Yield and Quality of Flame Seedless Grapes Assiut J. Agric. Sci., (48) No. (2) 2017 (88-103) ISSN: 1110-0486

Cangi Rustem, Ceyhan Tarakçıoğlu (2006): The effect of humic acid applications on yield, fruit characteristics and nutrient uptake in Ercis grape (v. Vinifera l.) Cultivar. Asian Journal of Chemistry 18(2): 1493-1499

Cataldo, E.; Salvi, L.; Paoli, F.; Fucile, M.; Mattii, G. B. (2021): Effect of Agronomic Techniques on Aroma Composition of White Grapevines: A Review. Agronomy 2021, 11, 2027. https://doi.org/10.3390/ agronomy11102027

G. Ferrara; G. Brunetti (2010): Effects of the times of application of a soil humic acid on berry quality of table grape (Vitis vinifera L.) cv Italia. Spanish Journal of Agricultural Research 2010 8(3), 817-822 ISSN: 1695-971-X

Luciano P. Canellas, Fábio L. Olivares, Natália O. Aguiar a, Davey L. Jones b, Antonio Nebbioso, Pierluigi Mazzei, Alessandro (2015): Piccolo Humic and fulvic acids as biostimulants in horticulture Rewiew Scientia Horticulturae 196 (2015) 15–27

Mohamed M. Ibrahim, Ashraf A. Ali (2016): Effect of Humic Acid on Productivity and Quality of Superior Seedless Grape Cultivar Middle East Journal of Agriculture Research Volume: 05 Issue:02 April-June Pages: 239-24. ISSN 2077-4605

 

 

Forrás: Borászati Füzetek

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: