0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Határszemle a Duna mentén

A Duna mentén, Bács-Kiskun vármegyében ugyan bővében voltak a csapadéknak, de sem belvíz, sem a dunai árvíz nem fenyegette a termelést.


2023 utolsó napjaiban a korábban a Tiszán és mellékfolyóin levonult áradás után a Dunán is árhullám vonult le.

Árad a Duna Neszmélynél 2023. december 26-án. A csapadék okozza a Dunán és mellékfolyóin az árhullámot.
forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint azokon a tájegységeken, ahol erre lehetőség volt, szabályozottan töltődtek a tározók, csak káros mértékű vízmennyiséget engedtek ki a csatornákból, és az öblözetekben szintén tározzák a vizet.

A Duna mentén, Bács-Kiskun vármegyében ugyan bővében voltak a csapadéknak, de sem belvíz, sem a dunai árvíz nem fenyegette a termelést.
Posztobányi Sándor géderlaki gazdálkodó
fotó mmg/medgyesi Milán

Posztobányi Sándor, géderlaki gazdálkodó a helyzetről elmondta:

Jelen állapot szerint elég jó fekete, de kötött talajaink vannak itt Géderlakon. Nagyon sok csapadék leesett. Ez egyrészt jó, mert a forgatással, szántással lazított talajok nagyon jól nyelik még nálunk most a csapadékot. Ami vetéseket illeti, ahol nem forgatással készült a magágy, ott már láttuk, hogy van probléma, az nem nyeli annyira a csapadékot. De még jelen állapot szerint nincsenek nagy vízállásos területeink. Két napon belül általában még a vetések is elnyelik a vizet.

A gazda kifejtette, hogy a lagnagyobb gondjukon, az elszaporodott rágcsálókon viszont segít a víz – kopik az állományuk.

Posztobányi Sándor a dunai árvízzel kapcsolatban elmondta, egyelőre nem okoz gondot, de hozzátette, Bács-Kiskun vármegye ezen részén nagyon magas vízállás kell ahhoz, hogy a termőföldeken is gondot okozzon.

A Sió-csatorna megnyitott balatonkiliti duzzasztógátja Siófokon 2023. december 29-én. A sok csapadék következtében december eleje óta 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje. A tó magas vízállását vízleeresztéssel csökkentik a Dunába torkolló Sió-csatorna megnyitásával.
forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Országosan a vízügy téli intézkedéseinek elsődleges célja az, hogy a vízből minél nagyobb mennyiséget megőrizzenek a talajban, a csatornahálózatokban, illetve amit lehet, tározzanak a szárazabb időszakokra. A termőföldeket érintő helyzetről pedig folyamatosan egyeztetnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereivel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: