0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Napenergiával működtetett akvakultúra-technológia tanulmányozása Vietnamban

A többéves integrált stratégia részeként a Holland Királyság vietnami nagykövetsége aktív szerepet vállalt a fenntartható akvakultúra-gyakorlatokra való átállás elősegítésében.

Ennek a stratégiának egyik aspektusa a megújuló energiaforrások, például a napenergia beépítése a mezőgazdasági üzemekbe az energiahatékonyság növelése érdekében.

Az akvakultúra jelentős iparágat képvisel Vietnamban, világszerte exportálják a garnélarákot és a pangasiust. Az ipar azonban a környezeti és gazdasági fenntarthatóság kérdéseivel küzd.

A vietnami gazdálkodók előtt álló gazdasági kihívások elsősorban az akvakultúra-termékek magas előállítási költségeinek tudhatók be.

Ezeknek a termelési költségeknek egy jelentős része a mezőgazdasági üzem működéséhez kapcsolódó villamosenergia-költségekhez köthető. A levegőztetés, amely a teljes energiafelhasználás 80-90%-át teszi ki, kulcsfontosságú a víz oxigénszintjének fenntartásához, ezáltal biztosítva a garnélák és halak túlélését. A levegőztetés igénye különösen nagy éjszaka, amikor a víz oxigénszintje csökken.

A holland szakemberek bevonásával készült jelentés megvilágítja a napenergia ígéretes kilátásait a vietnami akvakultúra-ágazatban. Bemutatja, hogy a napenergia hogyan csökkentheti a villamosenergia-költségeket és a gazdaságok szénlábnyomát, és hogyan kombinálható más intézkedésekkel az akvakultúra hatékonyságának növelésére.

A jelentés ajánlásokat is tartalmaz a jövőbeli kezdeményezésekre vonatkozóan, amelyek támogatják a zéró emissziós gazdálkodásra való átállást.

A napenergiával működő akvakultúra-rendszerek megvalósíthatóságának és jövedelmezőségének alátámasztására a jelentés gyakorlati üzleti példákat mutat be és az alábbi linken tölthető le.

Illusztráció
Forrás: Agroberichten Buitenland

Magazin ajánló: