0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Megváltozhat az európai farkasállomány védettségi státusza

A szürke farkasok európai állományának növekedése miatt az Európai Bizottság a farkasok nemzetközi státuszát szigorúan védettről védettre módosítaná.

A brüsszeli testület még tavaly szeptemberben felszólított minden érintett felet és hatóságot, hogy nyújtsanak be a farkasállományra és annak kezelésére vonatkozó naprakész adatokat.

Az összegyűjtött információkból a bizottság december 20-án új javaslatot terjesztett elő a szürke farkas szigorúan védett uniós státuszának megváltoztatásáról.
A 23 uniós tagállamban több mint 20 ezer farkas él.

Adatok alapján, illetve az elemzések szerint az elmúlt két évtizedben jelentősen megnőtt a farkaspopuláció, ami a farkasfalkák egyre nagyobb kiterjedésű territóriumait eredményezte. A 23 uniós tagállamban több mint 20 ezer farkas él, ez a mennyiség pedig már jelentős kárt okoz a haszonállat- és a vadállományra, valamint az emberre is – ezek együttese indokolta a védettségi státusz módosítását.

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke a javaslatról elmondta, a helyi hatóságok nagyobb rugalmasságot kérnek a farkasfalkák hatékonyabb kezelése érdekében. Ezt az EU-nak elő kell segítenie.

Az uniós tagállamoknak jóvá kell hagyniuk a javaslatot, amit aztán majd elfogadásra benyújtanak a vadon élő állatok, növények és élőhelyek védelméről szóló berni egyezmény állandó bizottságának.

A helyi hatóságok nagyobb rugalmasságot kérnek a farkasfalkák hatékonyabb kezelése érdekében.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: