0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

A madárinfluenza elleni oltásnak nem szabad befolyásolnia a kereskedelmet

Itt az ideje, hogy a vakcinázást egy átfogó betegségstratégia részének tekintsük, hogy megakadályozzuk a további terjedést – szorgalmazza az Állategészségügyi Világszervezet.
forrás: pixabay.com

A magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) elleni védőoltás szükséges lehet a betegség terjedésének és az új fajokra való esetleges átterjedésének megállításához, és megfelelő végrehajtás esetén megfelel a biztonságos kereskedelem minden kritériumának – szorgalmazza az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) egy 2023. december 28-án közzétett szakpolitikai összefoglalójában.

„Globálisan megnőtt a HPAI-járványok száma, és nőtt a keringő vírustörzsek genetikai sokfélesége. Így az járványügyi védekezési intézkedések alkalmazása önmagában már nem jelenthet fenntartható megoldást a betegség hatékony megfékezésére”

– áll a közleményben.

A baromfi vakcinázása már nem zárható ki a rendelkezésre álló alternatívák közül, azt kiegészítő eszköznek kell tekinteni.

Amellett, hogy csökkenti a vírusok keringését az állományokon belül és az állományok között, valamint csökkenti a vadon élő állatokra való átterjedésének kockázatát, a magas patogenitású madárinfluenza elleni védőoltás csökkentheti a gazdasági veszteségeket mind a madarak elhullása, mind a kereskedelem megzavarása tekintetében, csökkentheti az emberek madárinfluenzának való kitettségének kockázatát. Emellett minimálisra csökkentheti a környezeti hatásokat azzal, hogy csökkenti a vadon élő állatokra való átterjedés kockázatát, valamint az innovatív kutatások ösztönzésével a vakcinák hatékonyságának fenntartása is lehetséges.

A vakcinázás megfelelő végrehajtása esetén a HPAI elleni védőoltás kompatibilis a WOAH biztonságos kereskedelemre vonatkozó nemzetközi szabványaival. A magas patogenitású madárinfluenza elleni

védőoltást egy szélesebb körű betegségmegelőzési és -ellenőrzési stratégia részének kell tekinteni,

amely magában foglalja a biológiai biztonságot, a megfelelő felügyeleti kapacitást, valamint az adatgyűjtés és a nyomon követhetőség biztosítására vonatkozó kötelezettségvállalást a teljes folyamat során – jegyezte meg az ügynökség.

„Végső soron a többoldalú párbeszéd és a WOAH-szabványok betartása kulcsfontosságú annak biztosításában, hogy ha egy ország úgy dönt, hogy bevezeti a madárinfluenza elleni védőoltást, azt megfelelően, egészségügyi kockázatok nélkül hajtsák végre, és ne képezzen szükségtelen akadályt a biztonságos kereskedelem előtt. Erőfeszítéseket kell tenni a nyitott kommunikációs vonalak fenntartására, így minimalizálva a kereskedelem megszakítását, miközben megóvjuk az állatok egészségét és jólétét, valamint az emberi és környezeti egészséget”

– áll a közleményben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/wattagnet.com

Magazin ajánló: