0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Az aloe vera a gyógyászatból kikopott, de akkumulátorként még jó lehet

Az e-plant (e-növény) néven futó alternatív energiatárolási kísérletek egyik legújabb eredményéről számolt be a New Scientist. Kutatók szerint az aloe vera növények különböző részeiből szuperkondenzátorként ismert akkumulátorszerű eszköz készíthető.

Yang Zhao, a Pekingi Technológiai Intézet munkatársa vezeti azt a kutatócsapatot, melynek a Small szakfolyóiratban megjelent tanulmánya alapján

az aloe verából szuperkondenzátort lehet készíteni.

Azaz olyan eszközt, amely energiát tárol, és hasonló az akkumulátorhoz, de gyorsabban lemerül. A jelenleg egy-egy LED-lámpa áramigényét fedező biológiai szuperkondenzátort a természetgyógyászat szupernövényeként ismert orvosi aloé (Aloe vera) leveléből, illetve gélszerű, elektrolitként funkcionáló nedvéből állították elő.
(Az utóbbit egyébként a WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) a „lehetségesen rákkeltő anyagok” között lajstromozza.)

A csupán fél centis akksikhoz ezen kívül mindössze arany elektródákat használtak fel a kínai kutatók.

Az energiatároló lapkák különlegessége, hogy élő növényekbe oltványozva is képesek energiatárolásra, illetve leadásra. Ez az „e-üzem” nem csak aloéba, hanem a legtöbb pozsgás növénybe is beépíthető, mint például a sivatagi kaktuszba, így extrém körülmények között is időben áramellátást biztosíthat az embereknek. A kutatócsoport szerint az „e-növényekkel” fedezni lehet a kis fogyasztású mobil eszközök jó esetben megújuló forrásból származó, szolár panelekkel előállított áramszükségletét.

Pozsgás növények energiatárolási folyamatának szemléltetése úgy, hogy a napenergiát egy napelem segítségével hasznosítják, és a napelem az energiát elektromos energiává alakítja, amely a pozsgás növények APCSC-jében tárolható, majd több elektromos készülékben hasznosítható.
Forrás: New Scientist

Magazin ajánló: