0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Egyelőre nincs mit bedobni az új automatákba

Már kötelező ugyan az új, megjelölt italcsomagolások visszaváltása az üzletekben, de ilyet még nem szállított az ipar.
Ez a logó fogja jelezni, ha egy italcsomagolás visszaváltható (Forrás: FB/MOHU)

A régi italcsomagolást pedig tilos bedobni az automatákba – hívta fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

A napokban több híradás is megjelent arról, hogy a visszaváltó automaták nem működnek, a bedobott italcsomagolások ellenében pedig esetenként nem használható utalványokat adnak ki.

Pedig a szabály egyszerű:

az automatába csak az dobható be, ami után már fizetett visszaváltási díjat a vásárló – más palack, doboz nem.

Az új előírások azonban csak azokra az italféleségekre vonatkoznak, amelyeken a gyártó ezt fel is tünteti a csomagoláson, palackokon, de ezek

a visszaváltásos csomagolású italok 2024. első féléve során, fokozatosan fognak megjelenni az üzletek polcain, az év első napjaiban ez nem volt várható.

Tehát csak az dobjon majd italos palackot az automatákba, aki a visszaváltási díjat is kifizette vásárláskor, a palackon pedig rajta van az előírt logó, feliratozás és a visszaváltási díj összege is, amely egyébként darabonként 50 forint.

A gyártók részéről az átállás az új címkézésre, feliratozásra időigényes folyamat,

ezért is alakított ki a jogalkotó június végéig tartó türelmi időszakot.

Az automaták telepítése folyik év elején is, a tesztelés pedig számos berendezésnél még csak most következik. Ezt egyébként a gyártó, az arra feljogosított telepítési csapatok végzik, vagyis nem a kereskedők feladata.

A telepítések, a szükséges informatikai beállítások és az elengedhetetlen tesztelések, próbaüzemelések még nem zárultak le, de ha valaki nem megfelelő palackot próbál beerőltetni az automatákba, az a beüzemelést követően is károkat okozhat.

A REpont elnevezésű automata egyébként ellenőrzi, hogy elfogadható-e a bedobott italcsomagolás, és jó esetben visszautasítja azt, de utalványt biztosan csak a szabályoknak megfelelő palackok után ad. Ezeknek sértetleneknek kell lenniük, leolvasható vonalkóddal.

Az új hulladékkezelési rendszer üzemelése tehát elkezdődött, de még nem teljes. Az italosüvegek-, dobozok átcímkézése mellett a Repontapp is hiányzik belőle. Ez fogja üzemeltetni azokat a funkciókat, amelyek a dobozdíjak jótékonysági célra történő felajánlását, illetve bankszámlára utalását fogják lehetővé tenni az automatákon. A MOHU tájékoztatása szerint fejlesztés alatt áll.

Amit a fogyasztóknak érdemes tudniuk az új rendszerről, azt érdemes elolvasni az OKSZ összefoglalójában!

Illusztráció
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: