0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Három szó, amire a spanyol zöldség-gyümölcs exportőrök emlékezni fognak 2023-ból

Klíma, unión kívüli versenytársak és túlszabályozás: ezek határozták meg a spanyol zöldség-gyümölcs exportőrök tavalyi évét, de ágazati szakértők szerint ennek ellenére is összehoztak 5% pluszforgalmat, olvastuk a fruchthadel.de cikkében.

A spanyolországi zöldség-gyümölcs külkereskedők szövetsége, a Fepex becslése szerint a friss gyümölcs- és zöldségfélék exportja értékben valószínűleg 5%-os pluszt könyvelhet el 2023 végére,

vagyis 16,6-16,8 milliárd eurót tesz ki egy olyan évben, amire az aszály, az unión kívüli versenytársak fokozódó nyomása, illetve a nemzeti és uniós szabályozás szigorodása miatt fognak leginkább emlékezni az ágazat szereplői.

A mennyiség mindenesetre valószínűleg nem éri el a 2022-es 12 millió tonnát (egyelőre még csak októberig vannak összesítve a számok hivatalosan).

Az import a Fepex szerint szakadatlanul nő, ahogy az előző években már megszokhatták Spanyolországban: 2023 első tíz hónapjában mennyiségben 8%-kal, értékben 19%-kal volt több az országba érkezett import zöldség-gyümölcs, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Ez egyébként EU-szinten így van, sőt, az EU-ban 12% az importplusz a Fepex adatai szerint (2023. szeptemberi adat).

Kitér a visszatekintő cikk arra, hogy a 2023-as szezont Spanyolországban meghatározta a kedvezőtlen időjárás, elsősorban az aszály, amit

súlyosbított az ágazat szempontjából, hogy éppen a legfontosabb termesztőkörzetekben volt vízhiány.

A Fepex szerint ez egy olyan jelenség, amely a jövőben döntő tényező lesz az elérhető mennyiségek és az árak alakulására.

Megemlíti az uniós és a spanyol szabályozás egyes kulcskérdéseit is, amelyek ugyancsak nem segítik kilábalni a zöldség-gyümölcs ágazatot a nehéz helyzetből. Ilyen egyebek között a minimálbér emelése, mivel

egyes kultúrák esetén a munkaerőköltség a teljes önköltség 45%-a,

illetve a növényvédőszer-használat fokozatos leépítése, ami a Fepex álláspontja szerint nemcsak a hozamokra, de a minőségre és az élelmiszerbiztonságra is negatívan hat, írja a fruchthandel.de spanyolországi tudósítója a Fepex információit közölve.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: