0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Külföldiek az USA-ban: ki miért vesz termőföldet?

Ahogy itt is beszámoltunk róla, egyre nagyobb mezőgazdasági terület van külföldi tulajdonban az USA-ban, ráadásul lehet, hogy még a hivatalosan nyilvántartottnál is több. Az agrarheute.com cikke a fölvásárlások mögötti eltérő motivációkat elemzi.

Az Egyesült Államokban egyre több termőföldet birtokolnak külföldiek, erről a Reuters cikke alapján itt írtunk. A területnagyságot tekintve dobogósok a kanadai, a holland és a német állampolgárok, illetve az ott bejegyzett cégek, de Kína jelenléte is szembetűnő. Mi áll ennek hátterében? A német agrarheute.com szakportál cikkéből kiderül, mennyire változatosak a motivációk.

Az egyik legnagyobb földtulajdonos például egy kanadai faipari vállalat, az Irving Woodlands. Ez a cég 485 ezer hektár erdőt birtokol, itt elég egyértelmű a hasznosítási cél.

Egészen más Hollandia háttere. Stephen Raes, Hollandia washingtoni nagykövetségének korábbi gazdasági szakértője az USA Today című újságban kifejtette, hogy a holland állami nyugdíjrendszer fenntartásához a GDP mintegy 130 százalékának megfelelő pénzmennyiség kell,

e rendszer finanszírozásához konzervatív befektetésekre van szükség – az amerikai termőföldbe fektetés ilyen.

Hozzátette, hogy a holland bevándorlók is farmerkedésbe fogtak a 19. század folyamán a Középnyugaton, és az új kivándorlók most is ezt teszik.

Kitér a cikk arra is, hogy a tágabb agrobizniszben is vannak nagy külföldi befektetők: 2013-ban például a kínai Shuanghui cég megvásárolta a Smithfield Foods nevű nagy amerikai húsfeldolgozó vállalatot (ma a WH Group részeként ismert), és vele együtt termőföldeket, akkor

Missouri államban ehhez jogszabályt is módosítottak, hogy lehetővé váljon az üzlet.

A vállalat ennek köszönhetően több mint 16 ezer hektár mezőgazdasági területre tett akkor szert, és ma közel 61 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet birtokol az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államok agrárminisztériuma, az USDA adatai szerint az amerikai mezőgazdasági ágazatban a kínai befektetések összértéke nem egészen egy évtized alatt megtízszereződött.

Azt mindenesetre nem lehet biztosan megmondani, hogy valójában mekkora a külföldi befektetők befolyása az amerikai földpiacra és az árakra, erről még nincsenek tanulmányok, írja az agrarheute.com cikke.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: