0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Bio- és gyógynövények a polcokról

A Gyógynövények Völgye Ökológiai Gazdaság új, Mintabolt nevű üzletében, az ízlésesen berendezett eladótér polcain a vállalkozás saját gyártású termékei sorakoznak.
Bakos Péter és Bakosné Szalai Zsuzsanna

A Mintabolt olyan, mint egy bolt, de több annál – fogalmazzák meg mottójukat Bakos Péter és Bakosné Szalai Zsuzsanna.

A mintaboltban a gyümölcsfeldolgozó kisüzemben gyártott, adalékanyag-mentes, frissen préselt százszázalékos gyümölcslevek, a szintén természetes kén- és citromsavmentes aszalványok, gyógynövény teakeverékek és különleges fűszerolajok mellett az illóolajlepárló termékei is megtalálhatóak. A

A Mintabolt

levendula illóolaj és számos virág illatos vize szintén ott sorakozik a vintage stílusú, sötétbordóra festett, harminc éves tálalószekrényben. A Mintaboltnak még egy kirakata is van, bár nem nézelődő járókelőkre alapoznak, lévén, hogy a természet, azaz a gazdaság közepén található.

Mint Bakos Pétertől és feleségétől, Bakosné Szalai Zsuzsannától megtudtuk: a Mintabolt nemcsak a vállalkozásukat, hanem a lakóhelyüket és a nevükben is szereplő Zala-völgye térséget egyaránt szolgálni kívánja. Mindezen célokat hangsúlyozva, Bohár István, Zalaszentlászló polgármestere nyitotta meg a mintaboltot, amit a VP2-6.3.1-20 pályázat segítségével sikerült kialakítani.

S hogy a Gyógynövények Völgye Ökológiai Gazdaság miként is jutott el idáig?

– Budapestről költöztünk Zalaszentlászlóra, idestova kilenc éve. Elegünk volt a nagyvárosból, szerettünk volna az idegesen nyüzsgő, túlzsúfolt, személytelen nagyvárosi életről egy természetközeli nyugodtabb, emberi környezetre váltani – idézték a kezdeteket. – Egy nagyon kedves, idevalósi ismerősünk hívta fel a figyelmünket a közel húsz éve magára hagyott romosodó majorra. Mivel egyik távlati célunk egy minél inkább önellátó, fenntarthatóan működő gazdaság kialakítása volt, így ez a terület első pillanatra megfelelőnek látszott. Az első időkben természetesen az építkezés és a terület minimális rendbehozatala volt a fő feladatunk. 2013-ban alakult meg a Gyógynövények Völgye Szociális Szövetkezet, mellyel már egy kicsit konkrétabb célokat is kitűztünk a helyi értékteremtés, foglalkoztatás terén. Pályázatok segítségével tudtuk az első lépéseket megtenni: egy kis gyümölcsfeldolgozó üzemet kialakítani a megüresedett istállóból, majd működését beindítani. Ettől kezdve párhuzamosan fejlesztettük az üzemet és magát a gazdaságot.

Kezdetektől fogva vegyszermentesen gazdálkodunk. Néhány év után biominősítésért folyamodtunk egy ellenőrző szervezethez, amit az átállási időszak után sikeresen meg is szereztük.

S hogy miért? Rohamosan növekszik a biotermékek iránti igény és nemcsak a luxusvásárlók körében. Tudomásunk szerint Koppenhága, Róma és Párizs közétkeztetése már csak bioélelmiszerekre épül. Az emberek egészséget szeretnének. Tehát egyre bővül a piac, amiben mi is megtaláljuk a helyünket. Mindezt úgy, hogy közben nem romboljuk sem a természeti környezetet, sem az emberek egészségét.

Bakosné Szalai Zsuzsanna kiemelte a gyógy- és fűszernövények minőségének fontosságát. A hagyományos szabadlevegős szárítással szemben a gyógynövények feldolgozását egy páratartalom- és hőmérséklet automatikával ellátott speciális szárítóberendezésben végzik.

– Ezáltal pontosan szabályozott hőmérsékleten, a lehető legrövidebb idő alatt tökéletes minőségű árut tudunk előállítani. Mindezt megújuló energiával. Ugyanez a szárítógép alkalmas gyümölcsök és zöldségek aszalására is, mellyel szintén vállalunk bérgyártást a helyi lakosoknak. Izgalmas kérdés a vadon termő növények: ezeknek nagyon változó lehet a hatóanyaga, függően a talajtól, az időjárástól, a begyűjtés idejétől, módjától. Mint a Gyógynövények Völgye termékfejlesztője, fitoterapeutaként megtanultam a gyógynövényeket a megfelelő időben, a legjobb állapotukban begyűjteni. Kísérletezni is szoktam. Egy kis lepárló segítségével például a cickafark hatóanyagtartalmát tudom ellenőrizni, és a gyönyörű kék színű, kamazulént nagy arányban tartalmazó illóolajat előállítani. Területünkre a sokszínűség, sokféleség, biodiverzitás jellemző.

Az üzem az eddig hagyományos öt-, illetve a háromliteres BinB zacskós kiszerelés mellett az idei évtől kezdett kisebb kiszerelésű, üveges gyümölcsleveket is gyártani.

A hagyományos almalé mellett olyan kuriózumok is megtalálhatóak a repertoárban, mint a berkenyés almalé, céklás, homoktövises, sütőtökös és répás almalé vagy akár az Otello szőlőlé. Mindegyik egészséges, cukor és egyéb adalékanyagoktól mentes. Ezeknek a gyümölcsleveknek már tudományos kutatások is bizonyítják a jótékony hatását. A kis kiszerelés lehetővé teszi a különleges ízek kipróbálását. Akit a gyártástechnológia is érdekel, és van egy kis ideje, annak Bakos Péter, a gazdaság vezetője szívesen bemutatja a szomszédos élelmiszerüzemet. Elmondása szerint a kisszériás termelés miatt régóta a rövid ellátási lánc (REL) mellett tették le a voksot, fejlesztéseik mind ezt az értékesítési formát próbálják segíteni.

Különféle fűszerolajok is készülnek

Zsuzsa, aki, mint említettük, fitoterapeuta, büszkén mutatja legújabb gyógynövénytea-keverékét, az „Omm” teát. Olyan gyógynövényekből állította össze, mint például a macskagyökér, amit a hagyományos népi gyógyászatban régóta alkalmaznak szorongást gátló és koncentrációt segítő tulajdonsága miatt. Az üzlet azonban nemcsak termékek, hanem megoldások tárháza is. A tulajdonosok által legjobbnak tartott teáskannák, teakanalak könnyíthetik meg a gyógyteák készítését, és feltárul a tradicionális illóolaj-készítés titka is.

Az újonnan létesített Mintabolttal kapcsolatosan elmondták: annak hangulatát egy tavaszi, Provence-ban eltöltött tanulmányút inspirálta. Provance a levendula hazája, míg Grasse a parfüm városa. A falon néhány vidám kép és egy onnan hozott Grasse-i plakát is árulkodik erről az útról. Az üzlet alapszíneit, megjelenését egy régi baráttal, Törőcsik Ferenc „Év irodája”-díjas belsőépítésszel közösen álmodták meg. Zsuzsa a hagyatékból származó berendezési tárgyak egy részét a kisgörbői Asztalosfabrikból származó, természetbarát krétafestékkel saját kezűleg újította fel. A régi „százas” istálló az évek során számos új funkcióval bővült: az élelmiszer-kisüzem, tradicionális illóolajlepárló és a nívós szabadidő terem mellett (ami a területen található Gyógynövénylak szálláshelyet segíti) most már a Gyógynövények Völgye termékeit színvonalasan bemutató mintabolttal is.

Az üzlet elnevezése utal arra, hogy olyan „mint a bolt”, de mégis több annál: az ember könnyen eltölt akár fél órát is belemelegedve a beszélgetésbe, szakkönyveket nézegetve vagy gyógynövényes játékokba feledkezve.

Eközben kérdéseire a gyártóktól közvetlenül kapott hiteles információkkal gazdagodik. A Mintabolt nyitvatartása is rendhagyó. Mivel alkalmazott nincs, így előzetesen telefonon egyeztetve a hét bármely napján szívesen fogadnak mindenkit, aki érdeklődik a biogazdálkodás és biotermékek iránt.

Illusztráció
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: