0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Hófehér színben pompázik tavainkon az idei Év vadvirága

A Vadonlesők Közössége 2024-re vízi, illetve vízközeli fajokat jelölt az Év vadvirága címre, a szavazást 47 százalékkal a fehér tündérrózsa nyerte.
Fotó: wikimedia

A fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) hazánk úszóhínár társulásainak jellegzetes tagja -írja a National Geographic. Elsősorban iszapos talajú tavakban, holtmedrekben fordul elő, de lassan folyó vizekben is megjelenik. Vastag gyöktörzsével az aljzatban gyökerezik, levelei és virágai akár 3-4 méter mély vízből kinőve a víz felszínén úsznak.

Levelei 15-30 centiméter átmérőjűek, fényes zöldek, kerekdedek, tojásdadok, válluk mélyen bemetszett, szélük ép.

Virágait 4-5 zöld csészelevél és 15-25 fehér sziromlevél alkotja, a virágok megporzás után a víz alá buknak. Júniustól szeptemberig virágzik.

Fotó: wikimedia

Hazánkban leggyakrabban a Tisza és a Dráva völgyében, a Kisalföldön találkozhatunk vele, illetve elszórtan, a középhegység kivételével az ország nagy részén előfordul. Európában általánosan elterjedt, csak az Ibériai-félszigeten és Észak-Európában ritka, Észak-Afrikában és kelet felé Közép-Ázsiáig fordul elő.

Vizes élőhelyeink általános leromlása, eltűnése, eutrofizációja veszélyezteti, gyakran hibridizál más tündérrózsa fajokkal. Meleg vizű tavakban, csatornákban több tündérrózsafaj is meghonosodott, például a vörös és kék, valamint a nílusi tündérrózsa.

Hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.
Fotó: wikimedia
Forrás: ng.24.hu

Magazin ajánló: