0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Jó hír a boltosoknak: javult a kiskereskedelmi forgalom

Novemberben 0,8 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint.
A kiskereskedelmi forgalom több mint tizedét alkotó internetes és csomagküldő kereskedelmet jóval kevésbé viselte meg a tavalyi reáljövedelem-csökkenés (Fotó: pixabay)

Éves viszonylatban 5,4 százalékkal maradt el a forgalom 2022 azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben az üzemanyag-kiskereskedelem volumene esett vissza tavaly, de érdekesség, hogy az internetes és csomagküldő vásárlásaink jóval kisebb mértékben estek vissza a tavalyi reáljövedelem-csökkenés következtében, mint a fizikaiak.

A kiskereskedelmi forgalom 5,4 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva, de 0,8 százalékkal emelkedett októberhez képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 21,4 százalékkal volt kisebb az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző évhez képest. 2023. január–novemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint 8,7 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál, vagyis összességében közel 10 százalékkal költöttünk kevesebbet a boltokban tavaly 2022-höz képest.

Novemberben az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 0,6 százalékkal csökkent. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene nem változott, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,6 százalékkal mérséklődött.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 3,9 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszerüzletekben 3,5 százalékkal nőtt, a használtcikk-üzletekben 4,1, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 5,1, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 7,8, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 9,2, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 9,9 százalékkal csökkent.

Míg a teljes kiskereskedelem 5,4 százalékkal maradt el novemberben az előző év novemberéhez képest, az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 11 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene mindössze 0,3 százalékkal lett kevesebb.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 21,4 százalékkal maradt el novemberben az előző év azonos havitól, de a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai lényegében nem változtak.

Kevesebb élelmiszert vásároltunk és jóval kevesebbet tankoltunk tavaly, mint 2022-ben (Ábra: KSH)
Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1602 milliárd forintot ért el novemberben.

Ennek 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomásokon realizálódott.

2023. januárjától novemberéig összességében 8,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Azon belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 21,1 százalékkal esett vissza az értékesítés volumene, vagyis a legtöbben a tankoláson igyekeztek spórolni a nehéz gazdasági évben.

Forrás: KSH

Magazin ajánló: