0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

A kecskék kedvenc téli csemegéje a kidobott karácsonyfa

Amerikában azt javasolják, hogy a karácsonyfát adományozzák helyi gazdaságoknak, hogy azokból állati takarmány legyen. Ez környezeti előnyökkel is jár.
Fenyőt evő kecskék
forrás: eu.courierpostonline.com

Vízkereszt után tömegesen jelennek meg a volt karácsonyfák a városok utcáin, amit a helyi hulladékkezelő cégek elszállítanak. Csak Budapesten ez több, mint félmillió fa. Ezek jó része a komposztálókba, a többi égetőműbe kerül.

Az Egyesült Államokban a National Christmas Tree Association szerint évente körülbelül 25-30 millió darab fenyőt adnak el az USA-ban.

Természeti erőforrásként az „elhasznált” karácsonyfának számos felhasználási módja létezik. Lehet talajtakaró mulcs, felhasználható a part menti erózió elleni küzdelemre, energiatermelés céljából elégethetik, de homokdűnéket is megtámasztanak velük, és időnként az állatok etetésére is felhasználják.

A feedstrategy.com beszámolója szerint

Amerikában sok helyi gazdaság elfogad olyan igazi karácsonyfákat, amelyeket nem kezeltek tűzgátló spray-vel, színezőanyaggal vagy egyéb vegyszerekkel, és amelyek viszonylag frissek és nem száradtak még ki.
fotó: mmg/Csatlós Norbert

Tűlevelű takarmánynak

A kecskék, a birkák és a csirkék azon haszonállatok közé tartoznak, amelyek képesek megemészteni a tűleveleket és a kérget is, az örökzöldek fogyasztása pedig elfoglaltságot is ad nekik a hosszú téli hónapokban, amikor sok legelő hótakaró alatt van.

A fenyőtű kis mennyiségű tápanyagot, vitaminokat és antioxidánsokat biztosít mind az embernek, mind a haszonállatoknak, egyes fajok számára viszonylag könnyen emészthető, de például a szarvasmarhák annak ellenére, hogy kérődzők, nehezen tudják feldolgozni a tűleveleket.

A fenyő a beszámoló szerint kiváló természetes féreghajtó kecskék számára. A fát azonban mértékkel kell adni ezeknek az állatoknak is, mivel nagy mennyiségben mérgezővé válhatnak, és akár vetélést is okozhatnak vemhesség kései időszakában.

A karácsonyfák mindenesetre unaloműzőként is jól teljesítenek, szélfogóként is működnek, és amint a tűlevelek eltűntek, a maradék faaprítékként hasznosítható alomanyagnak, mulcsnak.

Számos előnnyel jár a környezet, a termelők és az állatok számára, ha egy adományt elfogadó kis farmon leejtünk egy fát, többek között:

A fák szerves hulladékok, és amikor hulladéklerakóban bomlanak le, nagy mennyiségű metángázt bocsátanak ki a légkörbe, ami köztudottan üvegházhatású gáz. Az adományozás egy helyi gazdaságnak vagy más fenntartható ártalmatlanítási módszer alkalmazása – akár az ép gyökerű karácsonyfák újratelepítése – sokkal kevésbé káros a környezetre.

Fotó: NAK / Lévai Zsolt

Míg a régi karácsonyfákat csak mértékkel és különleges újdonságként érdemes felajánlani az állatoknak, ez segíthet a téli takarmányköltségek egy részének csökkentésében. Amint már említettük, a fáknak van bizonyos tápértékük is az egyéb egészségügyi előnyök mellett, és ez segíthet a kizárólag széna- és pellettakarmányra támaszkodó étrend kiegészítésében, amikor a füves legelők nem állnak rendelkezésre.

Köztudott, hogy a kecskék és az alpakák a vadon élő fák örökzöld lombozatát ették, ami miatt biztonságos lehet ezeknek a haszonállatoknak a fákkal való etetése. Sőt, szórakoztató lehet látni, ahogy kecskék, birkák, alpakák és csirkék kivégzik a karácsonyfát.

A National Christmas Tree Association felhívja az amerikaiakat, hogy jelentkezzenek be a helyi farmokon, ahol ilyen állatokat tartanak, és adományozzák nekik a karácsonyfát.

„Kell egy kis internetes keresés, egy rövid autóút, hogy a karácsonyi fenyőt egy jó cél érdekében újra hasznosítsuk – egy boldog kecske gyomrában.”
Szokás a kiskérődzők legeltetetése erdőkben, erdősávokban
fotó: mmg/Csatlós Norbert
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/courierpostonline.com

Magazin ajánló: