0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Trágyaválság Hollandiában

Hígtrágyafelesleg, a megsemmisítés költségeinek növekedése, a kijuttatott trágyamennyiség kötelező csökkentése – mindez komoly fejtörést okoz a holland gazdáknak.

Hollandiában 2026-ra ötszörösére nő a hígtrágya többlet. Az ártalmatlanítás költsége a tonnánkénti 20-25 euróról 40-50 euróra nőhet, azaz megduplázódhat, közölte Jan Roefs, a holland Trágyagazdálkodási Központ (NCM) igazgatója. Ez olyan költségtényező lesz, amelyet sok gazdálkodó nem fog tudni elviselni.

Ennek oka a vízszennyezésre vonatkozó előírások január 1-jétől történő szigorítása, amely szerint már kevesebb trágyát használhatnak a gazdálkodók. Ez  a független holland trágyaértékelő központ (NCM) által végzett számításokon alapul. Jövő évtől akut hiány lesz Hollandiában a 300 ezer, egyenként 35 tonna tehéntrágya befogadására alkalmas tartálykocsiból – becsüli Jan Roefs igazgató.

A gazdák elmondták, hogy a hígtrágyatárolók túl vannak töltve, és sok pénzt költenek arra, hogy megszabaduljanak a feleslegtől.  A megsemmisítés költségeinek drasztikus emelkedése olyan költségtényező lesz, amelyet sok gazdálkodó nem fog tudni elviselni. Ugyanakkor a trágyát már nem lehet tovább gyűjteni. Mivel a szarvasmarhák továbbra is trágyát termelnek, a szennyvízgödrök  túlcsordulnak, és a nitrogénválság és a trágyaszabályozás miatt a kormány és a gazdák a trágya mennyiségét a trágya nitrogéntartalmára fogják átváltani.

Nitrogénre átszámítva a holland haszonállatok tavaly 15 millió kilogrammal több nitrogént termeltek a trágyájukban, mint amennyit Hollandiában ki lehet juttatni.

Ezt a többletet tavaly még exportálni lehetett. Ebben a helyzetben  a megoldás az lehet, hogy jelentősen csökkenteni kell az állatállományt.

Roefs szerint azonban még az állatállomány 30 százalékos csökkentése sem fogja megoldani az ammóniaproblémákat, amit a Holland Környezetvédelmi Értékelő Ügynökség előír. Hollandiában még mindig jelentős az állattenyésztési ágazat, amelynek még fenntarthatóbbá kell válnia.

Emellett a műtrágyapiac az elkövetkező években további nyomás alá kerül. Ez az első alkalom, hogy kiszámították a trágyatöbblet-politika szigorításának következményeit. Az egyik változás annak az eltérésnek a kényszerű csökkentése, amely eddig lehetővé tette a holland gazdák számára, hogy több trágyát szórjanak ki földjeiken, mint a legtöbb európai gazdálkodó. Ez az engedélyezett eltérés 2024-ben jár le.

Idén puffercsíkokat is létrehoznak a vízelvezető árkok mentén, amelyeket nem szabad trágyázni.

Viszont a leköszönő mezőgazdasági miniszter, Piet Adema az év elején 40%-ról 60%-ra engedélyezte növelni Hollandia műtrágyával szórt területét, aminek következménye, hogy a vízminőség már annyira rossz, hogy kénytelenek csökkenteni a kijuttatott műtrágya mennyiségét.

Az NCM szerint ez a három  intézkedés három éven belül a hazai trágyafelesleg jelentős növekedését fogja eredményezni.

Forrás: agrarheute.com

Magazin ajánló: