Ez a szerkezeti elmozdulás főként a fogyasztói preferenciák általános változásának tudható be.
A jelentést a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) Statisztikai Osztálya készítette, amely áttekintést nyújt a világ bortermelésének és -fogyasztásának alakulásáról vörös, fehér és rozé bontásban.
A csökkenés relatív értelemben is figyelemre méltó: a század elején a vörösborok adták átlagosan a teljes bortermelés 48%-át, míg az elmúlt években , a részesedés 43%-ra esett vissza.
A 2000-2021 közötti időszakban negatív növekedési ráták figyelhetők meg az összes jelentős európai vörösbor-termelő országban. Különösen érdemes megemlíteni Franciaország (amely napjainkban 50%-kal kevesebb vörösbort termel, mint a század elején) és Olaszország erőteljes visszaesését. Ezeket a visszaeséseket csak részben kompenzálják az Európán kívüli termelő országok, mint például Chile, Argentína, Ausztrália, az USA és Dél-Afrika, amelyek pozitív növekedési ütemet mutatnak a vörösbortermelésben. A 10 ország közül, ahol nemzeti bortermelésükben a legmagasabb a vörösbor aránya, ma már 7 Európán kívülről származik.
Ezzel szemben Kínában, az USA-ban, Oroszországban és Brazíliában az elmúlt húsz év pozitív növekedési ütemét regisztrálták. A vörösbor százalékos aránya alapján az országos borfogyasztásban az első 6 ország Európán kívül található, nevezetesen Dél-Amerikában és Kelet-Ázsiában.
A fehérbor kereslet és kínálat globális szinten 2000 óta bővült. A fehérbor termelése 2021-ben 13%-kal nőtt a 2002-es legalacsonyabb szinthez képest, és 2013-tól meghaladta a vörösbortermelést. A század elején A fehérbor a világ össztermelésének átlagosan 46%-át tette ki, míg az utóbbi években ez az arány 49%-ra emelkedett. A növekedés egyik fő mozgatórugója a habzóbor fellendülése.
A világszintű növekedéshez elsősorban Olaszország (a Prosecco globális sikerének köszönhetően), az USA, Dél-Afrika és Ausztrália járult hozzá. A fehérbor iránti kereslet növekedését leginkább három fontos pezsgőpiacra vezethető vissza: az USA, Németország és az Egyesült Királyság. A fogyasztás növekedése ezekben az országokban bőven kompenzálja a nagy borfogyasztó országokban, például Franciaországban és Spanyolországban tapasztalt csökkenést.
Az elmúlt húsz évben a rozé bor mind a kereslet, mind a kínálat tekintetében jelentősen nőtt világszinten. A világtermelés 25%-kal nőtt 2001 és 2021 között. A század elején a rozé borok a világ termelésének 6-7%-át tették ki, míg az elmúlt években átlagosan több mint 8%-ot.
A rozé esetében leginkább az északi félteke országai vezetik a növekedést (főleg Franciaország), bár az elmúlt húsz évben Chile és Dél-Afrika is igen magas növekedési ütemet mutatott.
Akárcsak a fehérborok esetében, a rozé piac növekedése elsősorban az Egyesült Királyságban, Németországban és az Egyesült Államokban tapasztalható keresletnövekedésnek tudható be. Világszinten Franciaország messze a legnagyobb piac, amely a globális kereslet több mint egyharmadát képviseli.