0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Feltörekvőben a fehér- a vörösbor kárára

Az elmúlt évtizedekben a világ borágazatában a fehér- és rozéborok termelése és fogyasztása összességében pozitív tendenciát mutatott, miközben a vörösborok csökkentek.

Ez a szerkezeti elmozdulás főként a fogyasztói preferenciák általános változásának tudható be.

A jelentést a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet (OIV) Statisztikai Osztálya készítette, amely áttekintést nyújt a világ bortermelésének és -fogyasztásának alakulásáról vörös, fehér és rozé bontásban.

A globális vörösbor-kínálat és -kereslet jelentősen csökkent az elmúlt húsz évben. 2021-ben a termelés 25%-kal csökkent a 2004-es csúcshoz képest.

A csökkenés relatív értelemben is figyelemre méltó: a század elején a vörösborok adták átlagosan a teljes bortermelés 48%-át, míg az elmúlt években , a részesedés 43%-ra esett vissza.

A 2000-2021 közötti időszakban negatív növekedési ráták figyelhetők meg az összes jelentős európai vörösbor-termelő országban. Különösen érdemes megemlíteni Franciaország (amely napjainkban 50%-kal kevesebb vörösbort termel, mint a század elején) és Olaszország erőteljes visszaesését. Ezeket a visszaeséseket csak részben kompenzálják az Európán kívüli termelő országok, mint például Chile, Argentína, Ausztrália, az USA és Dél-Afrika, amelyek pozitív növekedési ütemet mutatnak a vörösbortermelésben. A 10 ország közül, ahol nemzeti bortermelésükben a legmagasabb a vörösbor aránya, ma már 7 Európán kívülről származik.

A vörösbor iránti kereslet az elmúlt húsz évben főként a nagy európai piacokon csökkent – ​​különösen Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban.

Ezzel szemben Kínában, az USA-ban, Oroszországban és Brazíliában az elmúlt húsz év pozitív növekedési ütemét regisztrálták. A vörösbor százalékos aránya alapján az országos borfogyasztásban az első 6 ország Európán kívül található, nevezetesen Dél-Amerikában és Kelet-Ázsiában.

A fehérbor kereslet és kínálat globális szinten 2000 óta bővült. A fehérbor termelése 2021-ben 13%-kal nőtt a 2002-es legalacsonyabb szinthez képest, és 2013-tól meghaladta a vörösbortermelést. A század elején A fehérbor a világ össztermelésének átlagosan 46%-át tette ki, míg az utóbbi években ez az arány 49%-ra emelkedett. A növekedés egyik fő mozgatórugója a habzóbor fellendülése.

A világszintű növekedéshez elsősorban Olaszország (a Prosecco globális sikerének köszönhetően), az USA, Dél-Afrika és Ausztrália járult hozzá. A fehérbor iránti kereslet növekedését leginkább három fontos pezsgőpiacra vezethető vissza: az USA, Németország és az Egyesült Királyság. A fogyasztás növekedése ezekben az országokban bőven kompenzálja a nagy borfogyasztó országokban, például Franciaországban és Spanyolországban tapasztalt csökkenést.

Az elmúlt húsz évben a rozé bor mind a kereslet, mind a kínálat tekintetében jelentősen nőtt világszinten. A világtermelés 25%-kal nőtt 2001 és 2021 között. A század elején a rozé borok a világ termelésének 6-7%-át tették ki, míg az elmúlt években átlagosan több mint 8%-ot.

A rozé bor kínálata sokkal koncentráltabb, mint a más színű boroké, 2021-ben a 10 legnagyobb termelő ország a világ össztermelésének közel 90%-át, az első 3 pedig a kétharmadát tette ki.

A rozé esetében leginkább az északi félteke országai vezetik a növekedést (főleg Franciaország), bár az elmúlt húsz évben Chile és Dél-Afrika is igen magas növekedési ütemet mutatott.

Akárcsak a fehérborok esetében, a rozé piac növekedése elsősorban az Egyesült Királyságban, Németországban és az Egyesült Államokban tapasztalható keresletnövekedésnek tudható be. Világszinten Franciaország messze a legnagyobb piac, amely a globális kereslet több mint egyharmadát képviseli.

Forrás: OIV

Magazin ajánló: