0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Javult az agrárvállalkozók hangulata

Az előző negyedévi mélypont után optimistább az ágazat, ami annak köszönhető, hogy a cégek magasabb pénzügyi eredményekkel számolnak 2024-ben és az európai uniós pályázatokkal kapcsolatban is bizakodók.
Az előző negyedévi -10 pontról 12 pontra ugrott az agrár kkv bizalmi indexe

Javult a K&H agrár index – számolt be a pénzintézet, amely Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait.

A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves felmérések jelenleg 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével zajlanak. Az agrárszektor véleményét 84 kkv képviseli. A kutatásban

a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és azok várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok.

A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi mérés, amelyet az Impetus Research készített, november 6. és 30. között zajlott.

Újra pozitívan látják a jövőt a mezőgazdasági vállalkozások, legalábbis ezt mutatja a K&H agrárindex legfrissebb, negyedik negyedéves eredménye. Bizalmuk az előző negyedévi -10 pontról 12 pontra ugrott, ezzel várakozásuk újra pozitív tartományba került.  „2023 harmadik negyedévében a KSH adatai szerint 88,2 százalékkal emelkedett a mezőgazdaság hozzáadott értéke az előző év azonos időszakához képest, mely az alacsonyabb bázissal magyarázható, azonban ez a jó teljesítmény a cégek hangulatában is visszaköszön, hiszen nagyobb reményekkel vágnak neki az idei évnek. Az index pozitív változása annak köszönhető, hogy az előző negyedévhez képest

magasabb pénzügyi eredményekkel számolnak és az európai uniós pályázatokkal kapcsolatban is derűlátók”

– mondta el Demeter Zoltán, a K&H agrárüzletág-vezetője.

Megduplázódhat a profit

A pozitív hangulat a pénzügyi várakozásokban a legmarkánsabb. Idén 6,5 százalékos árbevétel- és 4,6 százalékos profitnövekedéssel számolnak a cégek, szemben az előző negyedévi 4,7 és 2,3 százalékkal. A profitvárakozások mértéke tehát megduplázódott. A beruházási szándékban azonban ennek ellenére sem történt változás, a cégek 54 százaléka tervez fejlesztést 2024-ben, elsősorban informatikai területen (27%).

Az uniós pályázatokkal kapcsolatban is derűlátók az agrárium szereplői.

A vállalkozások több mint fele (57%) tartja reálisnak, hogy idén uniós forráshoz juthat.
A legtöbb cégvezető az agráriumban tartja reálisnak, hogy idén uniós forráshoz juthat

Az ágazatok közül itt a legmagasabb ez az arány, ugyanis az ipari, építőipari cégek 54 százaléka, a kereskedelemben 39 százalék, míg a szolgáltató vállalkozásoknál 37 százalék vélekedik így. „A mezőgazdaság igen intenzíven támogatott ágazat az európai unióban. A 2023-27-es ciklus teljes költségvetéséből, 1643 milliárd euróból ugyanis nagyjából 387 milliárd euró jut a mezőgazdaságnak, amely a teljes támogatáscsomag közel negyede. Érdemes tehát a gazdáknak figyelni a már februárban megjelenő kiírásokat, amelyekben nagy hangsúlyt kapnak a fenntarthatósági beruházások is” – hangsúlyozta a szakértő.

Forrás: K&H /magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: