0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Kutyabetegségek: számít a méret

Több mint 25 ezer különféle fajtájú és méretű kutya adatait vizsgálva igyekeztek megállapítani, hogy vannak-e olyan betegségek, melyek akár kisebb akár nagyobb testű ebekre jellemzők inkább. Meglepő eredményre jutottak.

kutyabetegségek számít méret

Általában a kistestű kutyák hosszabb életűek, így könnyen beláthatjuk: számít a méret. Legalábbis, ami a kutyák egészségét illeti. Több bizonyíték van tehát arra, hogy a kutyabetegségek esetében számít a méret. A nagyobb ebekre több egészségügyi veszély leselkedik – írja a Phys.org.

Eddig azonban nem volt semmilyen kutatás, ami megerősítette vagy cáfolta volna a kutyák kora, mérete és betegségre való hajlama közötti összefüggést. Yunbi Nam és kollégái a Washingtoni Egyetemen ezért 238 kutyafajta 27541 egyedének adatait vizsgálta meg. Az adatokat a gazdák szolgáltatták a Dog Aging Project-hez, mely egy folyamatban lévő kutatás az ebek öregedésének vizsgálatára.

Az eredmények szerint a nagytestű kutyáknál nagyobb eséllyel alakul ki az életük folyamán valamikor rák, a csont-eredetű betegség, emésztőrendszeri probléma, fül-orr-gégészeti probléma, idegrendszeri-, endokrin-, illetve fertőző betegség.

A kisebb kutyáknál ugyanakkor nagyobb a valószínűsége a szemészeti, érrendszeri, máj, hasnyálmirigy, vagy légzőszervi betegségek kialakulásának.

A vese illetve húgyúti problémák esetében nem tudtak ilyen eltérést kimutatni a különböző méretű ebeknél. Vannak tehát olyan kutyabetegségek, melyeknél nem számít a méret.

kutyabetegségek méret számít öregség

A legtöbb különböző típusú kórképmérettől függetlenül a kutyák különböző életszakaszaiban jelentett nagyobb kockázatot. Ide tartozik a rák, szemészeti-, keringési-, ortopédiai-, vagy fül-orr-gégészeti problémák. Ezek az eredmények azok után is fennálltak, hogy a kutatók számításba vették az állatok nemét, hogy hol éltek, és hogy fajtatiszták vagy keverékek voltak-e.

A kutatók azonban felhívják a figyelmet: ez a kutatás nem erősít meg semmilyen általános összefüggést az állatok mérete, kora és betegségei között. Azonban mégis segíthet jobban megérteni, hogy egyes betegségek hogyan csökkentik a nagytestű kutyák élettartamát. A mostani eredmények alapul szolgálhatnak egy jövőbeni kutatáshoz. Behatóbban lehetne vizsgálni az egyes kórképek és a méret, valamint kor közötti összefüggést.

Ezek az eredmények több betekintést is engednek bizonyos betegség kategóriákba, amely csökkentheti a nagytestű ebek élettartamát, és irányt mutat a jövőbeni kutatások számára – foglalták össze a szerzők.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: