0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 21.

Kasmírháború Mongóliában

A kasmír iránti óriási kereslet teszi tönkre a mongóliai tájat. A kasmírháború a luxus iránti igény kielégítésének újabb példája – a divatmárkák a kasmír monopóliumáért versengenek, nem törődve a negatív hatásokkal.

A kasmírpiac értéke 2022-ben 3,5 milliárd euró volt, de a prognózisok szerint 2030-ra várhatóan eléri az 5 milliárd eurót. A kasmírkecske értékes nyersanyagot előállító állat, amelyet szélsőséges éghajlati övezetekben nevelnek a Himalájában és Mongóliában.

A kasmírgyapjút a kasmírkecske pehelyszőréből nyerik, és a legkiválóbb gyapjak közt tartanak számon. Olykor helytelenül kasmírnak nevezik a különlegesen puha juhgyapjút is, de valódi kasmírgyapjú csakis a kasmírkecske szőréből készül.

A kasmírkecske őshazája Tibet, de Mongóliában, Kínában, Indiában, Iránban, Irakban és Közép-Ázsiában is él. Nevét a Kasmírban készített híres sálakról kapta. Háziállat, hegyvidéken 3000‑5000 méter magasságokban él. Bundája kevert jellegű, durva felszőrből és rendkívül finom pehelyszőrből áll, ez az utóbbi az értékes nyersanyag. Pehelyszőrét és felső szőrének egy részét nyár elején vedléssel elveszíti.

Ilyenkor az állat szőrének összegyűjtése komoly munkát jelent:  kézzel tépéssel, és fésüléssel távolítják el, sőt még a bundáról ledörzsölt és a bokrokra, fákra tapadt szőrt is összegyűjtik. Egy pulóver elkészítéséhez 4–6 kecske gyapjára van szükség, míg egy kabáthoz 30–40 kecske gyapja kell.

A szálak hossza és finomsága a kasmír minőségi megítélése. Minél hosszabbak és vékonyabbak a szálak, annál puhább, tartósabb és ellenállóbb a szövet – mondta Lola Sagarra Tejada, a Stone kézműves kasmírmárka márkaigazgatója.

Sajnos az ebből a nyersanyagból készült termékek iránti gyorsan növekvő kereslet negatív hatással van a szövet minőségére, valamint a mongóliai tájra és a társadalom életére.

Mongóliában jelenleg a talaj 53 százaléka degradálódott a kecskelegeltetés elterjedése miatt. Ma az országban mintegy 27 millió kasmírkecskét tenyésztenek, ami az ország lakosságának majdnem nyolcszorosa. Jelenleg kevés a földterület ahhoz, hogy a kecsketenyésztés megfelelő körülmények között folyhasson.

Egyre nagyobb a kereslet a kasmír iránt, ami a létrejövő verseny miatt lejjebb nyomja az árakat.
A nyersanyag alacsonyabb ára megnövelte a középosztálybeli fogyasztók érdeklődését, ami a kézműves textilgyártás megszűnésével járhat.  A vásárlók nagy része viszont nincs tisztában azzal, hogy a kasmír minőségét a textil előállításának technológiája nagymértékben befolyásolja. A hagyományos, kézműves módszerek megőrzik a gyapjú minőségét – ellentétben az ipari módszerekkel.

 

 A legtöbb ember nem tudja, hogy mi az autentikus kasmír, és hogy milyen minőségi különbségek vannak a piacon, mivel egyes márkák keverékeket vagy gyengébb minőségű szálakat használnak, és ezeket kasmírként címkézik

– magyarázza Pere Autonell, a spanyol Mirror in the Sky családi vállalkozás társalapítója és kereskedelmi igazgatója, amely Nepál egyes területein beszállítókkal és pásztorokkal dolgozik.

A fogyasztói igényeknek megfelelni vágyó divatmárkák a kasmír monopóliumáért versengenek, nem törődve a negatív hatásokkal. Az olcsóbb, tömegesen gyártott kasmír központja Kína. A kasmírhercegnőnek nevezett kínai üzletasszony, Jane Wang által vezetett Erdos vállalat vitathatatlanul a világ legnagyobb kasmír exportőre, ezzel az ipari termelésből származó, viszonylag olcsó termékekkel árasztja el a globális piacokat. Mi több, évek óta szállít a nagy luxusmárkáknak.

A kasmírért folytatott harc nem csak Mongólia tájaira, földjeire gyakorol negatív hatást, de a  kínai ipari kasmírgyártók tevékenysége egyértelműen a mongol kézművesek rovására megy, akik fokozatosan elveszítik munkahelyeiket.

A GOBI Cashmire, egy mongol vállalat, amely 1981 óta gyárt kasmírt, megpróbál küzdeni ez ellen a hatás ellen. A márka több mint 40 éve azt az álláspontot képviseli, hogy az ideális kasmírnak fenntartható és humánus eljárásból kell származnia, ápolva a mongolok hagyományos életmódját.

Forrás: well.pl