0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 17.

Nem a beszéd, hanem a tettek ideje jött el

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Nagy István agrárminiszter a 42. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítást. Megérkeztek az AGROmashra az autonóm traktorok – emelte ki Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke.
Nagy István szerint minden beszédnél többet ér, hogy a gazdálkodók találkozzanak a mérnökökkel, fejlesztőkkel, gyártókkal és forgalmazókkal

A tárcavezető változásra, alkalmazkodásra és beruházásra biztatta a gazdálkodókat, aláhúzva, hogy a forrásokat az agrárkormányzat biztosítani fogja.

Mint mondta, kihívásokkal teli időkben változásra és alkalmazkodásra van szükség, és ennek a példájaként bejelentette, hogy csak a leglényegesebb gondolatait osztja meg a megnyitó közönségével azok közül, amiket el akart mondani.

Megköszönte az agráriumban tevékenykedők elmúlt években végzett munkáját és a kiállítás szervezőinek erőfeszítéseit, hogy „megmutassák a jelenben jövőt”, az említett kihívásoknak megfelelni ugyanis csak azokkal a korszerű technikai eszközökkel lehet, amelyek az AGROmashon láthatók.

„Ha versenyképesek akarunk lenni, nem úszhatjuk meg a fejlesztést”

– fogalmazott, és emlékeztetett: 2027-ig 2900 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre, hogy a gazdálkodók megvásárolják a modern technológiákat. „Merjenek beruházni, ezt az utat választani, mert a magyar kormányra minden körülmények között számíthatnak” – mondta.

Harsányi Zsolt: „Az új technika hihetetlen távlatokat nyit, de mit sem ér képzett szakemberek nélkül.”

Autonóm traktorok

Megérkeztek az AGROmashra az autonóm traktorok és munkagépek első szériagyártmányai – emelte ki Harsányi Zsolt, a   Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke, aki nem kis büszkeséggel jelentette be, hogy a kiállított eszközök kétharmadát a MEGFOSZ forgalmazza és néhányukat a hannoveri Agritechnica gépshow előtt mutatják be itt, Budapesten.

Az új technika hihetetlen távlatokat nyit, de mit sem ér képzett szakemberek nélkül

– hangsúlyozta. A MEGFOSZ 2015 óta foglalkozik az agrárgépészet népszerűsítésével a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az Agrárminisztérium támogatásával, amely idő alatt ötszörösére nőtt a szakiskolába jelentkezők száma. A tehetséggondozó program keretében a gyakorlatban is elérhetővé teszik az utánpótlás számára a legkorszerűbb technikai eszközöket. Az idei AGROmashon pedig több mint háromezer szakiskolás vehet részt a MEGFOSZ és a szervező Hungexpo Zrt. segítségével.

Mint mondta, a kiállításon debütáló legújabb fejlesztésekben két fő trend érvényesül: a „zöld vonal”, vagyis a talajvédelem és a kemikáliák csökkentése, valamint a legprofitábilisabb és legkényelmesebb termelést lehetővé tevő precízió.

Kiemelte a távfelügyeleti rendszereket is, amelyekre támaszkodni lehet az élesedő versenyhelyzetben, de olyan szolgáltatást nyújtanak, amely még a „felesleges idegeskedéstől” is megkíméli a gazdálkodókat.

Beszédét azzal zárta, hogy várják az új támogatási programok kiírását és köszönik a „ráncfelvarrásokat”, amelyek tervezhetőbbé teszik a munkát.
Ganczer Gábor a HUNGEXPO új rendezvényét, a decemberi állattenyésztési és állategészségügyi kiállítást is bejelentette a megnyitón

Bár a már a tavalyi is az addigi legnagyobb volt, ismét bővült az AGROmashEXPO – mondta Ganczer Gábor, a szervező HUNGEXPO vezérigazgatója. Idén 38 ezer négyzetméteren közel 300 kiállító mutatkozik be, akik közül negyvenen külföldről érkeztek. Nem véletlen, hiszen az elmúlt közel két évtizedben az infokommunikáció és a mezőgazdaság területén történt a legnagyobb előrelépés itthon.

Míg a hazai agrárium termelékenysége 2010-ben még csak az EU-átlag 45 százalékát érte el, mostanra 67 százaléknál tart. A mintegy évtizede zajló technológiai forradalom pedig nemcsak az agráriumot, hanem az életformánkat is átalakítja.

A házigazda arra biztatta a megnyitó résztvevőit, hogy látogassanak el a HUNGEXPO új rendezvényére, a ANImashEXPO állattenyésztési és állategészségügyi kiállításra is, amelyet december 5. és 7. között fognak megrendezni.

Termékverseny

A megnyitó hagyományosan a termékverseny díjátadásával ért véget. Termékfejlesztési Nagydíjban részesült a Farmgép Fejlesztő és Gépgyártó Kft. Kertitox – ISM Drone Field Base permetezési rendszere, az AXIÁL Kft. CLAAS XERION 12.650 TERRA TRAC traktorja, valamint a Vaderstad Kft. Väderstad Opus és TopDown kultivátorokhoz fejlesztett E-Control vezérléssel működő E-Services rendszere. Különdíjjal ismerte el a szakmai zsűri a KITE Zrt. PGR öntözésirányítási rendszerét és alkalmazását, az Amazonen-Werke Kft. Tyrok 400 OL tarlón járó félig-függesztett, váltva forgató ekéjét, a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. Fliegl VARIO ULW 25 egytengelyes átrakókocsiját, az Agrotec Magyarország Kft. New Holland T7.340 Heavy Duty PLM Intelligence erőgépét, az AXIÁL Manitou MLT 850-145 V+ teleszkópos rakodógépét, valamint a KITE John Deere See & Spray gyomfelismerés alapú permetezéstechnikáját (John Deere 612R önjáró permetező), és további 19 Prémium oklevelet osztottak ki a pályázók között.

Együtt a díjazottak, akik „megmutatják a jelenben a jövőt”

A felsorolt technikai újdonságokat és sok más szakmai nóvumot – gépeket, anyagokat, eszközöket, szolgáltatásokat, nem utolsó sorban pedig aktuális témákról szóló érdekes előadásokat – a HUNGEXPO területén megrendezett AGROmashEXPO-n érdemes keresni január 24-e és 27-e között.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: