0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 17.

Elektromos traktor: járható út a gazdák számára?

A gazdáknak immár lehetőségük lenne áttérni az elektromos meghajtású traktorokra. Ám például Németországban még mindig nem találunk elektromos meghajtású traktorokat a gazdaságokban.

Sok gazdaság nyitott az elektromos meghajtásra. Egyre többen próbálják hasznosítani a saját fotovoltaikus rendszerekből származó villamos energiát a mezőgazdaságban is. Van, ahol ez jól működik, például az akkumulátorral működő mezőgazdasági rakodógépek, a kisebb berendezések, mint a vágógépek vagy a kertészeti eszközök, járművek esetében.

De például Németországban még mindig nem találunk elektromos meghajtású traktorokat a gazdaságokban. Ennek pedig megvannak az okai.

A gazdáknak a gyakori szántóföldi munkákhoz 180 lóerős vagy annál erősebb traktorokra van szükségük. Egy ilyen teljesítményű akkumulátor 6 tonna súlyú lenne. Ez majdnem annyi, mint egy traktor üres tömege. Ráadásul a traktoroknak gyakran hosszú időn keresztül nagy teljesítményt kell nyújtaniuk. A talajművelés során például több órán keresztül nagy vonóerőre van szükség ahhoz, hogy a munkagépet végighúzzák a szántóföldön. Nem lehet az akkumulátort visszatöltéssel feltölteni, mint egy autó esetében.

Bár több kísérlet is volt arra, hogy a traktorokat kábelen keresztül folyamatosan táplálják árammal, ezek soha nem jutottak túl a koncepciótanulmány státuszán. A nagy traktorok esetében egy traktor feltöltése több mint tíz órát venne igénybe. Még akkor is, ha a legújabb Super Charger töltőállomást telepítenének a szántóföld szélére.

A szántóföldi növénytermesztésben és a takarmány betakarításában használt traktoroknak szűk időkeretek között, folyamatosan kell elvégezniük a munkájukat. Ezek a vegetációtól, az időjárástól és a talaj járhatóságától függnek, nem pedig az akkumulátor töltöttségi állapotától. A traktorok elektromos meghajtásának fejlesztői ezért egy olyan fizikai változóval kénytelenek foglalkozni, amelynek vannak korlátai, ez az energiasűrűség. Ez a folyékony üzemanyagok esetében lényegesen nagyobb, mint az akkumulátorok esetében.

Sajnos a traktorok dízelüzemű tartályait egyszerűen akkumulátorokkal helyettesíteni nem lehet. A megfelelő teljesítményű akkumulátorok súlya és térfogata túl nagy lenne.

A nagy mezőgazdasági gépgyártók előtt világossá vált, hogy az elektromos traktorok kis léptékben jelennek meg majd a kertészetben és a szőlészetben, és más speciális kultúrák termesztésében. Olyan feladatokra használják őket, amelyekhez 50-90 kW, a maximális üzemidő is elegendő, valamint a töltési szünetek is kezelhetőek, lehetségesek. A hamarosan piacra kerülő 100 LE alatti elektromos meghajtású traktorok üzemideje a lehetséges akkumulátorkapacitás miatt 4-5 óra lesz.

Az elektromobilitás nem megoldás a mezőgazdaság egyes problémáira, legalábbis nem gyors megoldás. Az igaz, hogy néhány traktorgyártó elektromos traktorokkal kísérletezik. A probléma azonban nem csupán az akkumulátoros járművek piaci elérhetősége, hanem egy egyszerű fizikai korlát, amely azt mutatja, hogy

az elektromos traktorok egyelőre nem helyettesíthetik a belsőégésű motorral felszerelt traktorokat.

A következő öt-tíz évben még nem indul el az energia forradalma a mezőgazdasági gépek területén.

Forrás: agrarheute.com

Magazin ajánló: