0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Új irányok a növényvédelemben

Lassan kiürülnek a növényvédőszer-raktárak polcai. A hatóanyagok uniós felülvizsgálata miatt sok szer már kikerült a forgalomból és a folyamat 2030-ig meg sem áll.

A decemberi Szimbiózis Kertésztalálkozón a szakmai kérdések sorában a dísznövényvédelem is terítékre került. Az e téren tapasztalható gondokra, kihívásokra és a rendelkezésre álló megoldásokra hazai előadók világítottak rá a növényházi dísznövénytermesztők éves nagy szakmai rendezvényén, melyet a Flora Hungaria Dísznövénytermesztői Egyesület szervez.

Bíró Zoltán: A dísznövényvédelemben a kémiai szerek helyett a természetes eredetű hatóanyagok kerülnek előtérbe

Lassan kiürülnek a növényvédőszer-raktárak polcai, kezdte előadását Bíró Zoltán, az Internet Gazda Áruház Kft. vezetője. A hatóanyagok uniós felülvizsgálata miatt sok szer már kikerült a forgalomból és a folyamat 2030-ig meg sem áll. A növényvédelmi iparág szaktekintélyei szerint az integrált növényvédelem a megoldás arra, hogy a kártevőket a veszélyességi szint alatt lehessen tartani. Vagyis a rendelkezésre álló valamennyi növényvédelmi módszer összehangolása hozhat eredményt.

A növényvédő szerek használata és más beavatkozások a gazdaságilag indokolt szinten tarthatók, emellett csökkenthetők vagy legalábbis mérsékelhetők az emberi egészséget vagy a környezetet fenyegető kockázatok.

Az integrált növényvédelem része a szakszerű növényápolás, a tápanyag-utánpótlás, a szerves trágyázás, az árnyékolás, a klímatechnika, a kertészet környezetének rendben tartása, a gyomállomány korlátozása, és a fertőtlenítés is, és ezzel a lehető legkisebbre mérsékelhető a növényvédő szerek használata, hangsúlyozta Bíró Zoltán.

Természetes hatóanyagok

A szakember vázolta a vegyszerfronton 2023–2024-ben bekövetkezett és várható jelentős változásokat. Ismertette a már nem forgalmazható vagy kivezetésre kerülő készítményeket, illetve azok forgalmi kategóriás átsorolását. Kikerült, illetve ki fog kerülni a kínálatból a Vertimec, a Voliam Targo, a Cyperkill 25 EC, az Oberon és a Movento. Módosult a forgalmi kategóriája az Alar, Mospilan, Amistar Top, Topas, Stomp szereknek, és az egy kilónál nagyobb kiszerelésű rézkészítményeknek. Ugyanakkor idén két új atkaölő szer megjelenése várható, mindkettő rendelkezik felhasználási engedéllyel a dísznövénytermesztésben.

A csökkenő növényvédőszer-kínálat miatt egyre inkább felértékelődik a biológiai készítmények szerepe. Az integrált növényvédelem része a szakszerű növényápolás is
Fotó: Merényi Alexandra
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: