0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Kutyahideg: 7 tipp a téli sétákhoz

Az állattartás évszaktól függően kötelezettségekkel jár. A fagyos téli napokon az ember nehezen veszi rá magát, hogy kimozduljon otthonról, de a kutyák jólléte érdekében félre kell tenni a személyes komfortérzetet.

Az egész napos bezártság után fontos, hogy az ebek kielégíthessék napi mozgásigényüket és kényelmesen elvégezhessék biológiai szükségleteiket. Ember és állat mentális egészségére egyaránt jó hatással van a rendszeres séta és remek alkalom is arra, hogy a párosok minőségi időt tölthessenek együtt.

A szélsőséges időjárás és a korai sötétedés azonban sok veszély forrása is lehet, így nem árt előre, következetesen felkészülni és egy-két óvintézkedést tenni.

A barclondon.com szakértői összegyűjtöttek 7 olyan tanácsot, amelyek betartásával a kutyasétáltatás biztonságos, élvezetes időtöltés lehet a téli hónapokban is.

1. Kerüljük a hosszú sétákat!

Télen ajánlott lecsökkenteni a szabadban töltött idő hosszát és inkább több, rövidebb sétát tenni.

Habár a különböző egészségügyi állapotú, korú, méretű és szőrhosszúságú kutyák hidegtűrő képessége eltérő lehet, egyik egyed esetében sem javasolt -5 °C alatt tartósan kint tartózkodni. Ilyen

alacsony hőmérsékleten már akár 20 perc alatt is hipotermia vagy fagyási sérülések alakulhatnak ki.

Előbbi állapot akkor következik be, amikor a szervezet gyorsabban veszít hőt, mint ahogyan termel. A kutyáknál a hipotermia lelassult légzéshez és szívveréshez, merev izmokhoz, radikális esetben pedig halálhoz vezethet.

2. Tartsuk pórázon!

Ezt a tanácsot jeges, havas időben érdemes fokozottan figyelembe venni. Amikor az utak, járdák csúszóssá válnak, az esések és sérülések valószínűsége hatványozottan megnő.

A póráz egyrészt segít korrigálni egy esetleges egyensúlyvesztést, másrészt biztonságérzetet nyújthat a kutyának, ha nincs hozzászokva az extrém időjárási körülményekhez. Ezen felül, a gazda jobban tudja ellenőrizni azt, hogy mi van a lábuk előtt, így minimalizálva a kockázatot, hogy négylábú társa megsérüljön.

Póráz nélkül a kutya olyan területre merészkedhet, ami számára nem biztonságos: például beleléphet egy gödörbe vagy ráfuthat egy befagyott vízfelületre.

3. Tervezzük meg előre az útvonalat!

Mielőtt elindulunk, mindenképpen ellenőrizzük a helyi időjárás előrejelzést. Az erősebb szél vagy a heves esőzések jelentősen növelik a fák kidőlésének vagy a vastagabb gallyak lehullásának esélyét, ezért ilyenkor kerüljük az erdős területeken való sétákat.

Fontos, hogyha a meteorológusok vihart jósolnak, semmiképpen ne induljunk el otthonról.

A villámlás és a mennydörgés sok kutya számára nagyon ijesztő lehet és nagyfokú szorongást vagy menekülési reflexet válthat ki.
Forrás: www.barclondon.com

Magazin ajánló: