0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Faiskolák célgépei

Hollandiában kétezer faiskola működik, egymásra épülve az alapanyag szaporításától kezdve az alakfák készre neveléséig. A kisebb-nagyobb üzemekben egyaránt fontos a gépesítés, amire számos hazai gyártmányú, speciális faiskolai berendezést használnak.

A Groot Groen Plus kiállításon több újdonságot is bemutattak.

Cserepes növények formára nyírására alkalmas a Daar Agrotechniek újdonsága

A fiatal Daar Agrotechniek B.V. vállalkozás megrendelők igényeire méretezett gépeket is készít. Földmunkagépek, szállítóeszközök és szántóföldi munkagépek mellett speciális berendezéseket gyártanak a faiskolák számára. Két éve fejlesztették ki azt a gépet, amivel a becserepezett növényeket, leggyakrabban bukszusokat lehet gömb alakúra nyírni.

Az automatába csak be kell helyezni a cserepet, beállítani a méretet, a többit a gép maga végzi.

Gyártanak a konténeres növények kezelésére alkalmas szállító és rakodó berendezést, csepegtetőcső-fektetőt, alacsony dózis kijuttatására alkalmas gyomirtó gépet. Ezzel a berendezéssel közvetlenül a növények töve mellé lehet juttatni a gyom­irtót, így kíméli azokat, és a pontos kijuttatással a gyomirtó készítmény 80%-a megtakarítható.

A brabanti faiskolai körzet központjában alakult meg a Dutch Tree Machinery cég, amelynek két tulajdonos fejlesztőmérnöke képes a gépek és az azokat működtető szoftverek megalkotására. Speciálisan faiskolai berendezéseket gyártanak, ők fejlesztették ki az első villanymotorral hajtott szántóföldi metszőgépet a faiskolák számára.

Az önjáró berendezéssel gömb vagy kúp alakú koronát lehet nyírni a szabadföldön sorakozó bokrokból.

Különböző méretű vágópengékkel szerelhető fel: egyenes pengéből 60-200, ívelt pengéből 43-100 centiméteres a választék, a munkaszélesség és -magasság pontosan illeszthető a sortávolsághoz és a növények méretéhez. A magasságot kézzel lehet beállítani 100 és 198 centiméter között, a sorszélességet hidraulikusan, 100 és 140 centiméter közt. Előző változata gázmotorral működött. A cég konténeres növények alakítására kifejlesztett berendezése pedig folyamatos munkára alkalmas: a cserepek futószalagon érkeznek, és sokféle alakra vágja a növényeket az In-Line metszőberendezés.

Szabadföldön lehet formára metszeni a bokrokat a DT Machinery önjáró, villanymotoros berendezésével

A kiállításon bemutatkozott cégek közül a legnagyobb az 1969-ben alapított Damcon, és ők kínálják a leghatékonyabb gépet földlabdás növények kitermelésére. A robusztus, kompakt felépítésű KLR-300 sorozat 15-40 centiméteres földlabdával emeli ki a növényeket. Két oldalsó és a nagyobb gépeknél egy alsó ívelt hidraulikus működésű késsel dolgozik: a kések nem egyszerre mélyednek a talajba, hanem egymás után, ezért kötött talajban is hatékony. Mini exkavátorra vagy kompakt rakodóra szerelhető a 70 × 70 centiméter kiterjedésű ásógép. Teljesítményük a legkisebb, alávágó kés nélküli gép esetében óránként 300 növény, alávágó késsel 180, illetve a legvastagabb gyökerek átvágására is alkalmas típusnál 120 növény.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: