0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Futurisztikus elektromos traktor, cserélhető akkumulátorral

Az Onox egy startup vállalat, Németország Baden-Württembergben tartományából, amely egy különleges elektromos traktort fejlesztett ki. A már alapkivitelként is összkerékhajtású és első hidraulikával felszerelt traktor, 68 lóerős.

Az elektromos traktor különlegessége mégis az a 48 V-os cserélhető akkumulátor, amely bármely napelemes rendszeren tölthető.

Fotó: Onox

Az induló vállalkozás csapata szerint a 100 LE alatti tartományban az elektromos hajtás alternatív megoldás lehet egy traktor esetében is. Ezért klasszikus standard traktort fejlesztettek ki 68 LE folyamatos vonóerővel. A rendszerből rövid időre akár 95 LE vonóerő is kinyerhető. A fejlesztők 40 km/h végsebességet állítottak be, és az első vagy a hátsó TLT, akár 34 LE-t is elérhetnek.

Mivel nem kell dízelmotort vagy hűtőt beszerelni, a motorháztetőre már nincs szükség, így az Onox egy klasszikus nyitott traktor, amely homlokrakodóval is felszerelhető. 2024-re tervezik egy eszközszállító fejlesztését is, amely lehetővé teszi a tengelyek közötti tér hasznos kihasználását.

48 V-os kisfeszültségű cserélhető akkumulátor

A fejlesztők egy 48 V-os akkumulátor rendszert alakítottak ki áramforrásként. Ennek természetesen vannak hátrányai az energiasűrűség tekintetében, de nagy előnye, hogy nem alkalmaznak nagyfeszültségű technológiát. Ez azt jelenti, hogy ezt a traktort Németországban minden mezőgazdasági gépszerelő szervizelheti.

Az elektromos traktor 20 kWh kapacitású beépített akkumulátorral rendelkezik, valamint a fülke előtti köztes tengelytérben egy 30 kWh-s kivehető akkumulátor is csatlakoztatható. Ezen kívül két akkumulátorcsomag szállítható az első és a hátsó hidraulikában. Az akkumulátor cseréjét kevesebb, mint 5 percen belül meg lehet tenni.

Gyorsan újratölthető a kivehető akkumulátorral

Ha nincs szükség a 48 V-os akkumulátorra, a gazdaság saját napelemes rendszerében akkumulátor tárolóként is használható. A cserélhető akkumulátorrendszer egyrészt lehetővé teszi az élettartam meghosszabbítását, másrészt az akkumulátor cseréjével gyorsan „tankolható”. Ez azt jelenti, hogy hosszú munkanapok lehetségesek hosszú állásidő nélkül.

Fotó: Onox
Forrás: agrarheute

Magazin ajánló: