0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

GOSZ szántóföldi szakmai nap – az agrárgazdaság aktualitásai

Mit tehetnek a termelők a 2022-es nyári aszályt és őszi inputanyagár-robbanást, valamint a 2023-as felvásárlásiár-csökkenést követően.
Panelbeszélgezés a GOSZ konferenciáján
Panelbeszélgezés a GOSZ konferenciáján
fotó: Bokor Ádám

Sporthasonlattal élve az elmúlt két évben a szántóföldi növénytermesztés kapott két jobbegyenest, és most azt kell számolgatnunk, hogyan is maradunk talpon – így foglalta össze Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az ágazat jelenlegi helyzetét és egyben a GOSZ szántóföldi szakmai konferenciájának témáit. Az AGROmashEXPÓn rendezett tanácskozáson igyekeztek választ találni arra, mit tehetnek a termelők a 2022-es nyári aszályt és őszi inputanyagár-robbanást, valamint a 2023-as felvásárlásiár-csökkenést követően.

Az agrárgazdaság aktualitásait körüljáró panelbeszélgetés első témája mi is lehetett volna más, mint az, hogy milyen piaci év várhat a legfontosabb szántóföldi növényekre. Inputanyag-előállítóként Kovács Gyula, az FMC ügyvezetője hangsúlyozta, őket legalább annyira érintik az ágazat gondjai, mint a termelőket, hisz tavaly komolyan visszaesett a növényvédő szerek felhasználása.

A terményárak tekintetében nem számít jelentős javulásra, de javulásra azért igen. Az inputanyagok piacán viszont legfeljebb árkorrekciókra, sőt akár árcsökkentésre is lehet számítani.

A Mertcontrol Hungary Kft. minőségellenőrzéssel foglalkozik „talajtól az asztalig”, így Párkányi Gábor, a cég ügyvezető igazgatója a jelenleg a raktárakban lévő készletekről beszélt. Mint mondta, szerencsére a raktáraink tele vannak, azonban a termények minőségét veszélyezteti az ingadozó hőmérséklet és az, hogy az ünnepek idején akár egy hónapra is bezárták azokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: