0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

700 főre emelik a falugazdászok számát

700 főre emelik a falugazdászok számát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a magyar EU-elnökség idejére európai mezőgazdasági érdekvédelmi tanácskozást szervez, és egy vadkárt szenvedő gazdákat segítő cég is alakulóban van.
NAK falugazdászok
fotó: hba

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai 2023-ban a június 9-ei határidőig beadott 164.603 egységes kérelem több mint 65 százalékának, 107.391 kérelemnek a benyújtásában segítettek a gazdálkodóknak.

Az új KAP által megkövetelt megnövekedett terhek miatt a NAK a jelenlegi mintegy 600 főt számláló falugazdász-hálózatot 700 főre emeli

– mondta el egy sajtóbeszélgetésen Győrffy Balázs, az érdekvédelmi szervezet elnöke.

Az első félévben – ahogy eddig is – a falugazdászok feladata lesz segíteni a gazdákat az egységes kérelmek beadásában. falugazdászok

A NAK elnöke arról is tájékoztatott, hogy a magyar EU-elnökség idején, Budapesten tartja ülését az uniós tagállamok szakminisztereiből álló Mezőgazdasági és Halászati Tanács (Agrifish Tanács).

Az Agrifish Tanács ülése Brüsszelben
Az Agrifish Tanács ülése Brüsszelben
forrás: EU

Az ülést megelőző időpontra az agrárkamara európai mezőgazdasági érdekvédelmi tanácskozást szervez, amelyre az európai gazdaszervezetek képviselőit várják, és javaslataikkal az Agrifish Tanács munkáját kívánják segíteni.

Győrffy Balázs a FeHoVa kiállításon tartandó vadgazdálkodási konferencia „előkészítéseképpen” a NAK vadkárköveteléseket „behajtó” szolgáltatásáról is beszélt.

Elmondta, hogy az alapítandó cég azoknak a vadkárt szenvedő gazdálkodóknak segít, akik nem tudtak megegyezni a vadásztársasággal a kár kifizetéséről. Kiemelte, céljuk az, hogy a jogszabályokat mindkét fél tartsa be. Vagyis csak törvényeket betartó, például az erdők szélétől az öt méteres sávot szabadon hagyó gazdáknak segítenek.

Amennyiben ők nem tudják a megalapozott vadkárköveteléseiket érvényesíteni, a NAK által alapított cég érvényesíti azokat.

Előleget ad a gazdának, hogy folytatni tudja a termelést, lefolytatja a vadásztársaságokkal az egyeztetéseket, illetve a peres eljárásokat, majd a gazdának a költségek, és a kifizetett előleg levonása után maradó összeget kifizeti.

vaddisznók vadkár
Illusztráció

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: